Továbbra is „helyzet van” a gátakon

– Észak- és Kelet-Magyarország folyóin továbbra is 1800 kilométer hosszan tartanak fenn készültséget, ezen belül 400 kilométeren rendkívüli a készültség. Országosan 129 településről 1300 embert kellett kitelepíteni az elmúlt napok áradásai, esőzései miatt.

Jelenleg is úgy 4000-en dolgoznak a gátakon – mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna szóvivő.

Az állami, önkormányzati és magánépületekben, utakban és a mezőgazdasági terményekben keletkezett kár a védekezési költségekkel együtt már meghaladta a százmilliárd forintot. Pintér Sándor belügyminiszter a kárfelmérés tapasztalatairól szólva (a bejelentések 90 százalékának ismeretében) elmondta: országosan 3119 lakóház sérült meg vagy vált teljesen lakhatatlanná.

A kormány várhatóan a jövő heti ülésén dönt az újjáépítés és a megrongálódott magánlakások tulajdonosainak folyósítandó támogatásokról. Pintér azt valószínűsítette, hogy az első Orbán-kormány idején alkalmazott előfi nanszírozásos módszerhez hasonló technikát alkalmaznak majd. Senkinek nem adnak pénzt, csak utalnak, és azt is csak a ténylegesen elvégzett munkák után. Százszázalékos kártalanításra ott számíthatnak, ahol a védekezés érdekében átvágták az utakat, mezőgazdasági területeket árasztottak el. Arról, hogy pontosan mekkora összeget költ majd a kormány a magánlakások felújításának támogatására, a kárfelmérés befejezése után döntenek.

A belügyminiszter a kilátásba helyezett uniós támogatásról szólva úgy fogalmazott: annak mértéke nagyban függ attól, hogy Lengyelország, Szlovákia és Magyarország képes lesz-e közösen fellépni a támogatásért. Ha igen, nagyobb, ellenkező esetben szerényebb összegű uniós támogatás várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.