Öngyilkos-életbiztosítás

Látva a kormány politikáját, lassan a mindent ellepő Fideszuralomtól kell visszavenni hazánkat a demokratikus értékek védelmében. Ezt közleményében a Jobbik állítja. A jobbra tekeredő kígyó, íme, a saját farkába harap.

Valóban: nap mint nap kiáll egy Fidesz-képviselő – és nem mindig Rogán Antal –, aki olyan törvényváltoztatásokat jelent be, amelyeket ezerszer meg kellene gondolni, mérni, de inkább egyszer se, illetve csak a maguk módján. Mindannyian ugyanazt közlik: a polgárok nem arra adtak felhatalmazást, hogy pepecseljünk, hanem arra, hogy hozzuk rendbe, ami nem működik. És belenyúlnak hatalmas mozdulatokkal szinte mindenbe, amiről a polgároknak fogalmuk sem lehetett, hiszen a választások előtt nem beszéltek róla. Saját kézbe veszik a közmédiát, az Alkotmánybíróságot, a számvevőszéket, a kormánytisztviselőket, minden jel szerint a köztársasági elnöki tisztséget, egészen odáig, hogy kiszorítják a jégkorongszövetség elnökét, akinek nevéhez a szinte semmiből felépített A csoportos csapat fűződik.

Ez van a magasban, a jéghegy, á, csodát, a vulkán csúcsán. Alul közben árnyékállam épül, ami hatalomban komoly fantáziára vall: Orbán Viktor testőrségét beépíteni a Kormányőrségbe, a „megfigyelési ügy” kulcsszereplőjét a katonai titkosszolgálatokhoz, egy sor kinevezettünket 9 évre (hogy azért mégse legyen tíz) a székébe szíjazni, és még ki tudja, mi minden történik, hiszen az árnyékállam nem azért árnyékállam, hogy szabad, de vaksi szemeinkkel méregethessük. Egyébként igazuk van – így minden gyorsabban, hatékonyabban működik. Egészen addig, ameddig jól irányítják. Csakhogy ebben a rendszerben nincs manőverezési lehetőség, nincs aki szóljon, ha tévúton vannak. Vagy ha igen, nem veszik komolyan. Előbb mindenki mástól elveszik a levegőt, majd saját köreikben lesz túl sűrű, míg el nem száll minden.

Néhány hét alatt immár kinyílt egy kérdés: értelmes hatalomgyakorlási forma-e a demokrácia, ha már egyszer nem eléggé hatékony? Ettől még a Jobbik is meghökken. Folyik a hatalmi építkezés, a beszéd azonban a 29, többségében egyébként kreatív pontról. Amely mögül a legfontosabb részletek hiá nyoznak. Az például, hogy a magasabb fizetésűek – kínos módon – a kiskeresetűek megadóztatásából kapják-e az adókedvezményt. Miként tudják a pénzügyi szektorból kifacsarni a 200 milliárdot? S mindennek mi a közhaszna? Sok pontot így is értek. Csak azt nem, hogy a jogosítványt miért kellett nyolc osztályhoz kötni. Képes megtanulni a KRESZ-t, aki írástudatlan? Egyébként is, most egy a fontos: a jobbkéz-szabály. A táblákkal nem kell törődni.

Dermesztő hír szerint egyre több az olyan életbiztosítás, amely öngyilkosság esetén is fizet. Valószínű, hogy ennek nem építhető politikai analógiája. A Fideszről nem mondható, hogy politikai öngyilkosságra készül. Ám tény, e napokban mindent megtesz azért, hogy nagyon gyorsan emberjogi-méltányosságikulturális alapon felálljon vele szemben egy új ellenzék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.