Célkeresztben a média

Valószínűleg a nyáron, még Sólyom László köztársasági elnök hivatali ideje alatt elfogadja a parlament a Fidesz médiacsomagját, amelynek hatására a kormányoldal jelentős túlsúlyba kerülne a közszolgálati médiumok irányító testületeiben

Korábbi alkotmánybírósági döntések alapján nem zárható ki, hogy az új szabályok egy része ellentétesnek bizonyul az alaptörvénnyel, illetve szembemegy az európai közösségi joggal. Sokan úgy ítélik meg, hogy a Fidesz törvényjavaslata a sajtószabadságot veszélyezteti.

Az egyik, lapunknak nyilatkozó szakértő úgy látja: a tervezet szerint a cél nem a valóban ésszerűbb működés, hanem a gyors vezetőcsere feltételeinek megteremtése, hiszen számos, mindeddig fontos beosztásban dolgozó személyt másként nem lehetne jogszerűen elmozdítani. Ugyanakkor – hangsúlyozta a szakember – igencsak aggályos, hogy az új, egységes médiahatóság elnökét a miniszterelnök nevezné ki, ráadásul a megbízatása kilenc évre szólna.

Az pedig már inkább csak formalitásnak tűnik, hogy ugyanőt a Médiatanács élére – mellesleg ugyanennyi időre – már a parlament választja meg. Az elnök meghatározó szerepet játszhat a műsorszolgáltatás tartalmi és technikai kérdéseinek eldöntésében, de még a közmédiumok vezetőinek kiválasztásában is.

Sajtóinformációk szerint felvetődött, hogy a Fidesz esetleg elhalasztaná a médiacsomag elfogadását, ezt az előterjesztő cáfolta, legfeljebb a médiatartalmat szabályozó törvény csúszhat. Orbán Viktor kormányfő a házelnöknél az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezte, amely július 19-ig tartana. Az általa jelzett előterjesztések listáján mindegyik, a médiumok működését szabályozó törvénytervezet szerepel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.