Árvíz után szélvihar és felhőszakadás

Özönvízszerű eső zúdult tegnap több dunántúli és északmagyarországi megyére. Az ítéletidő Somogy mellett Tolna, Veszprém, Fejér, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozott károkat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint háromszáz bejelentés érkezett elöntött házakról, pincékről, s a felázott talaj miatt kidőlt fákról. A legtöbb riasztást Somogyból kapták a tűzoltók. Somogyfajszon öt házat öntött el a víz, s meggyengült a halastó egyik gátja, amit homokzsákokkal kellett megerősíteni.

Andocs térségében házakat öntött el, utakat, vasúti töltéseket mosott el a víz. A Fejér megyei Igar egyik utcájában csónakkal kellett menteni az embereket, Baranyában pedig megcsúszott az eső miatt a dunaszekcsői löszfal, ám jelenleg házak nincsenek veszélyben. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújváron is több helyen megcsúszott a föld: a háromszáz fős, szlovák határhoz közeli településen tízméteres hosszúságban 6-8 méteres mélységű árkok keletkeztek a Rákóczi út és a Petőfi út találkozásánál lévő telkeken.

Három ház került közvetlen veszélybe, egyet le is kell bontani, mert lakhatatlanná vált – mondta Csuha Pál, a település polgármestere. Szavai szerint a hatalmas esőzések, az áradó Hernád folyó és a Hasdát-patak, valamint a felgyülemlett belvíz együttesen okozta azt, hogy az agyagos talaj szivacsszerűen átázott, s több telek végében is beomlott a föld. Nem csak lakóházak, az iskola épülete, a község múzeuma és a gótikus műemlék templom is veszélybe került. Mivel tegnap újból esett az eső a térségben, a meglévő földcsuszamlások tovább repedtek. A polgármester geológus és statikus szakértőktől kért segítséget.

Szabolcsban az eddigi öszszesítések szerint 72 településen 3872 házat, 141 önkormányzati épületet és 26 egyházi ingatlant rongált meg a szél, s 237 embernek kellett elhagynia otthonát. Uszkában a 112 lakóingatlan kétharmada sérült meg. A szél megtépázta az elektromos hálózatot is: kedden harminc, tegnap tíz település volt áram nélkül. Az áramszünet miatt a vízművek telepei sem működtek.

Kimosott vasúti töltés Somogy megyében
Kimosott vasúti töltés Somogy megyében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.