A becsült kár harmincmilliárd

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) összesítése szerint a május közepe óta tartó szélsőséges időjárás okozta vihar- és árvízkárokról a biztosítókhoz eddig csaknem 150 ezer bejelentés érkezett.

A kárszakértők előzetes becslései alapján a társaságok hétfőig 18,3 milliárd forintot fizettek ki, ám még folyamatosan érkeznek az újabb igények, így a kárösszeg végül elérheti a 30 milliárd forintot –mondta tegnap Szabó Zoltán, a Mabisz lakásbizottságának elnöke.

A károk döntő többsége (96 százaléka) a lakossági ingatlanokhoz kötődik, a nagy ipari létesítményeket érintően mintegy ötezer bejelentést kaptak a biztosítók, s csak kis részben károsodtak a mezőgazdasági ingatlanok, illetve gépjárművek. Arányaiban a legtöbb kárt a Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a Veszprém megyei ingatlanokban okozták a viharok: minden nyolcadik-kilencedik ház károsodott. Borsodot az árvíz is kiemelten sújtotta: az ehhez köthető károk 69 százaléka származott erről a területről. A legnagyobb károkat Felsőzsolcán szenvedték el: a kárösszeg meghaladta az egymilliárdot. Emellett kiemelkedő árvízkár érte Edelényt, Ónodot, Sajóecseget és Szendrőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.