Szemétszállítás aranyáron

Több mint hatszorosára emelkedik a hulladékszállítási díj Balatonrendesen, de Veszprémben máshol is forrnak az indulatok, mivel a királyszentistváni hulladéklerakó átadásával hamarosan 158 településen drágul a szolgáltatás.

Elképesztő! Elfogadhatatlan! Botrányos! – ezek voltak a legvisszafogottabb minősítések, amelyek a legutóbbi közmeghallgatáson hangzottak el Balatonrendesen, amikor a helyiek szembesültek azzal a ténnyel, hogy jövő év januárjától 34 652 forintra emelkedik az éves hulladékszállítási díj, miközben 2009-ben még csupán 5715 forintba került számukra ugyanez a szolgáltatás.

– Tavaly a 120 literes kukám egyszeri ürítéséért 110 forintot kellett fizetnem, jövőre ugyanez 666 forintba fog kerülni – háborog egy balatonrendesi férfi.

– Több mint 500 százalékos áremelés!

Veszprém megyében a nyáron megkezdi a próbaüzemét a 26 millió euróból megvalósuló Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer, 158 település közös projektje. A létesítménykomplexum központi eleme a Királyszentistvánon kialakított hulladéklerakó lesz. A modern rendszer üzemeltetése azonban jóval drágább, mint a korábbi megoldás, amikor a települések több tucat kisebb-nagyobb depóniába szállíthatták a háztartási hulladékot.

Az érintett települések vállalták, hogy a beruházás befejezése után mindenhonnan a királyszentistváni lerakóba szállítják majd a háztartási hulladékot, a rendszert pedig az önkormányzati társulás által megbízott konzorcium fogja üzemeltetni. Abban is megegyeztek, hogy az egyes gyűjtőkörzetekben – a depóniától való távolságtól függetlenül – közel azonos szolgáltatási díjakat alakítanak ki.

– Időben figyelmeztettük a településeket, hogy a szelektív módon végzett hulladékkezelés jóval drágább a réginél, ezért igyekezzenek több lépcsőben fokozatosan emelni a hulladékszállítási díjakat, nehogy egyszerre irreális mértékű áremelésre kényszerüljenek – mondja Czaun János, az önkormányzati társulás elnöke.

Ma már azt is tudni, mibe fog kerülni 2011-ben a szemétszállítás a 158 Veszprém megyei településen: a 120 literes kukák után ingatlanonként egész évre 33-35 ezer forintot kell majd fizetni. Czaun János szerint azokon a településeken, ahol eleve magas volt a hulladékszállítási díj, s már az idén is jelentős mértékben emeltek az árakon, ott a lakosok könnyebben elfogadták a drágulást, ahol viszont mostanáig nem foglalkoztak a problémával, valóban drasztikus mértékű lesz a változás.

A legsúlyosabb helyzet Balatonrendesen alakult ki. Takács Ferenc polgármester szerint ennek az a fő oka, hogy 2009 közepéig a falu határában lévő saját hulladéklerakójukba szállították a lakossági szemetet, aminek a költségei minimálisak voltak.

– Korábban egyáltalán nem volt irreálisan alacsony összeg az egyszeri kukaürítésért kért 110 forint – magyarázza a dolgot Takács Ferenc. – Abban valószínűleg hibáztunk, hogy a hulladéklerakónk bezárása után nem emeltük meg az árakat, és nem készítettük fel a helyi lakosokat a változásra. Most aztán forrnak az indulatok, hiszen a tavalyi árakhoz képest 2011-től sokszorosára nő a szolgáltatási díj. Sümegen például az nehezíti a helyzetet, hogy 2009 végéig a helyi lakosoknak egyáltalán nem kellett szemétszállítási díjat fizetniük, ezt a terhet ugyanis az önkormányzat magára vállalta. A város nehéz anyagi helyzete miatt azonban az idén már a sümegi ingatlantulajdonosoknak saját maguknak kell fizetniük a szolgáltatásért évi 21 ezer forintot, ami jövőre számukra is 34 ezer forint körüli összegre emelkedik. Panaszkodnak az Ajka környéki kistelepülések is.

Az új hulladékkezelő rendszert üzemeltető konzorcium a jelentős díjemelés miatt azzal számol, hogy a kintlevőségeik jövőre megduplázódhatnak.

Tavaly nyáron bezárt a balatonrendesi szeméttelep
Tavaly nyáron bezárt a balatonrendesi szeméttelep
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.