Leállították a patikaliberalizációt

A szocialista–szabad demokrata kormány patikanyitási könnyítéseit már a nyár elején visszavonja a parlamenti többség, de új szabályt csak az őszi politikai szezonban alkotnak.

Az új egészségügyi kormány első intézkedéseinek egyike hatályon kívül helyezné a patikaliberalizációs intézkedéseket. Míg a gyógyszerészek szakmai szervezetei kifejezetten lobbiztak a döntésért, addig a nagykereskedők tiltakoznak a piaci versenyt felszámoló intézkedés ellen. Ők azt állítják, a liberális szabályok megszüntetésével a fogyasztók húzhatják a rövidebbet. Mindezt a Gazdasági Versenyhivatal adatai is erősítik.

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára lapunknak az új szabályozás szükségességét a rendszer rossz működésével indokolta. Azt mondta, az ellátás színvonala és egyenletessége a liberalizációval romlott: míg a városokban százával létesültek új gyógyszertárak, a vidéki beteg ellátása ellehetetlenül. Az államtikár szerint a beteg érdeke, hogy ott nyíljon és működjön gyógyszertár, ahol arra a szükség van, és nem ott, ahol az befektetői érdeket szolgál. Azt mondta: a moratórium meghirdetésére azért is szükség volt, mert az egyes gyógyszertárak tulajdonosi struktúrájában offshore cégek is megjelentek. Ez pedig nemkívánatos, mert az ilyen vállalkozásokban a gyógyszerész személyes és tulajdonosi felelőssége alig érvényesíthető. A szabályozás újragondolásának igényét erősíti, hogy a hazai patikapiaci szabályozás nem harmonizál az uniós előírásokkal.

„Az Európai Közösség 2009. május 19-i és 2010. június 1-jei döntéseivel megerősítette a tagállamoknak a patikalétesítés és működtetés versenypiacitól eltérő szabályozását a közegészségügyi érdek, a minőségi gyógyszerellátás és a betegbiztonság érdekében”, mondta az államtitkár.

Megtudtuk: a patikaliberalizáció felfüggesztése fél évre szól, az erről szóló törvénymódosítást még tavasszal elfogadják. A moratórium alatt lesz idő a szakmailag korrekt szabályozás kialakítására. Szócska szerint jelenleg 150 új patikanyitási kérelem vár elbírálásra, ezek egy részénél hiánypótlásra van szükség. A működtetési engedéllyel már rendelkező, de még meg nem nyitott patikák létesítését nem korlátozza a patikaalapítás felfüggesztése. De nem tiltja meg az ellátatlan területekre vonatkozó kérelmek elbírálását sem: ahol jelenleg nincs gyógyszertár, a moratórium ideje alatt is létesíthető patika.

A gyógyszerészek szakmai szervezeteinek kedvező politikai döntés a nagykereskedőknek, valamint a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének okoz érdeksérelmet. Állítják: a patikaliberalizációs törvény kedvező hatással volt a gyógyszerellátásra. A módosításokról egyeztetni szeretnének az államtitkárral, aki kész erre.

A Gazdasági Versenyhivatal adatai szerint javult a patikai szolgáltatások színvonala, sőt a piacnyitás lendületét a gazdasági válság sem törte meg: 2009-ben is tovább nőtt a gyógyszertárak száma. Igaz, ez nem érinti a megtérüléssel nem kecsegtető kistelepüléseket. Ugyanakkor – köszönhetően a falusi gyógyszertárakat érintő területi alapú támogatásoknak – ezekben a községekben is alig volt gyógyszertárbezárás.

Az üzletközpontokban működő gyógyszertárak nyitvatartási ideje lényegesen hosszabb, ami megkönnyíti a vények beváltását az esti órákban és hétvégén is.

A felfüggesztés fél évre szól
A felfüggesztés fél évre szól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.