Katalin, az álbajuszos bankrabló

– Szegény Katinak minden összejött az életben, dolgos volt, de annyi gond szakadt rá az utóbbi időben, hogy azt már nem tudta feldolgozni – ezt mondta az egyik lakó a kecskeméti Brassói utcában, ahol az az ötvenöt éves asszony lakik, aki a múlt héten megpróbált kirabolni egy takarékszövetkezetet.

Ez az eset eltért a híradásokból ismert bankrablásoktól. Az asszony férfinak öltözve, vörös parókában, álbajuszt ragasztva, egy gázpisztollyal fenyegetőzve próbált meg pénzt kicsikarni a két alkalmazottól. A pult mögött ülők a pisztoly láttán sem estek pánikba, mert a bankrablónak – miközben a pénzt követelte – elmozdult a bajsza. Így kiderült számukra, hogy nem férfi az elkövető. Beszédbe elegyedtek vele, miközben észrevétlenül megnyomták a rejtett riasztót. Egy perc sem telt el, és megérkeztek a biztonsági emberek. Az asszonyt lefegyverezték, aki mindeközben csak azt hajtogatta: neki már mindegy, oda van mindene, még a házát is elveszítette.

Katalin, az elfogott rabló jómódú gazdálkodó családban élt, a testvérével hatalmas gyümölcsöst gondoztak a város térségében, hajnalban a nagybani piacra jártak. Aztán csaknem tíz éve Katalin testvére – miközben szállította az alkalmi munkásokat a gyümölcsösbe – frontálisan ütközött jugoszláv turisták kisbuszával. A furgonban egy munkás maradt életben, Katalin bátyja a helyszínen meghalt.

Egyik volt munkatársa azt mondta: Katalin nem értett a joghoz, mert megszokta, ha két gazda egymás tenyerébe csap, akkor szentesítve van az üzlet. Emiatt átverték, a családja kiforgatta a vagyonból és a termő gyümölcsösök javát eladták a feje fölött. Katalin azonban nem adta föl, a maradék birtokon maga kezdett új telepítésbe – hitelből. Hajnaltól dolgozott a földeken, majd késő estig egy a házához közeli presszóban vállalt munkát. Közben lebetegedett a hűtőgépszerelő férje, alkoholproblémákkal küzdött és hosszas kórházi kezelésre szorult. Katalin lett a családfő, aztán a betegség őt sem kerülte el. Öt éve mellrákot állapítottak meg nála, műtötték és kemoterápiás infúziókat kapott. A kezelések után nem maradt bent megfigyelésre az onkoradiológián, hanem ment dolgozni és a férje gondját viselte. Aztán a presszó tulajdonosa meghalt, Katalin munka nélkül maradt. Megmaradt gyümölcsöse pedig nem sokat hozott.

A talpra állás érdekében eladta az áruszállító teherautóját, majd a személyautóját is, de végül mindet a hitelei törlesztésére fordította. Bevételek híján elkezdett kölcsönkéregetni, és abban bízott, hogy szerencsejátékon vagy játékgépen megüti a nagy nyereményt, és akkor minden rendbe jön. A körzet lottóárusa azt mondta: amikor Katalin az utóbbi időben pénzhez jutott, az egészet feltette valamelyik húzásra, de mindig csak egy kis töredékét nyerte vissza a pénznek. A környéken sokaknak tartozik pénzzel. A lánya nem kívánt nyilatkozni, mert azt mondja: úgy állítják be az édesanyját, hogy mindezt érte, az unokáiért tette, pedig az utóbbi időben már ő adott kölcsön neki.

Katalinnak a múlt héten a postás meghozta a banki felszólítást arról, hogy a hiteltartozása miatt elárverezik a jelzáloggal terhelt házát. Ez volt az a pillanat, amikor Katalin kivette a fiókból a vörös parókát, amelyet a kórházban kapott, mert a kemoterápiás kezelések után kihullott a haja, álbajuszt ragasztott, felhúzott egy férfinadrágot és zsebre vágta azt a régi gázpisztolyt is, amit a biztonság kedvéért hordott magánál az éjjeli gyümölcsfuvarok idején. S elindult a bankba.

V-né B. Katalint a Kecskeméti Városi Bíróság fegyveres rablás kísérlete bűntettének alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte. Cselekményének büntetési tétele öt évtől tizenöt évig terjed.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.