Bihari Mihályt ajánlja a Fidesz alkotmánybírónak

Warvasovszky Tihamér volt MSZP-s képviselő után a Fidesz most egy másik, egykoron a baloldalhoz sorolt személyiséget jelöl fontos közjogi funkcióba: Bihari Mihályt alkotmánybíróvá választanák.

A Fidesz elnöksége június 25-én teszi meg javaslatát a frakciónak a köztársaságielnök-jelölt személyére. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a tegnapi elnökségi ülés után azt mondta: egyelőre hatnál is több személy jöhet szóba. Neveket nem kívánt mondani. Információink szerint minden valószínűség szerint Schmitt Pál házelnök költözhet a Sándor-palotába, Orbán Viktor mindenesetre ezt szeretné. A miniszterelnök és a Fidesz-frakció ugyanakkor találkozót kezdeményez Balogh Andrással, az MSZP jelöltjével.

Bihari Mihály a Horn-kormány idején az MSZP-frakcióban ült
Bihari Mihály a Horn-kormány idején az MSZP-frakcióban ült

Erre lapunknak Lendvai Ildikó távozó szocialista pártelnök úgy reagált: helyes és természetes, hogy a Fidesz szeretne megismerkedni Balogh Andrással, az MSZP is szeretne megismerkedni az ő jelöltjükkel. Ugyanakkor – tette hozzá – államfőt nem a parlamentnek választunk, hanem a köztársaságnak, így az állampolgároknak is meg kellene ismerkedniük a jelöltekkel. Ezért az MSZP szerint helyes lenne egy államfőjelölti nyilvános vita, illetve kerekasztal-beszélgetés.

Visszatérve a Fideszre: a párt vezérkara arról is határozott, hogy Bihari Mihályt jelölik alkotmánybírónak, aki a taláros testület elnöke is volt, előtte pedig, a Horn-kormány idején, az MSZP-frakcióban ült a parlamentben. (Hétfőn ÁSZ-alelnöknek is egy baloldali politikust, a székesfehérvári polgármestert, Warvasovszky Tihamért jelölte a Fidesz.) Kósa tegnap arra, hogy miért nem tesznek javaslatot a másik hiányzó alkotmánybíró személyére is, azt válaszolta: „a másik alkotmánybírósági tagra majd akkor tesznek javaslatot, ha az Országgyűlés elfogadja a jelölés új szabályait”.

A politikus figyelmét nyilván elkerülte, hogy az Országgyűlés, éppen a Fidesz és a KDNP szavazataival – a parlamenti statisztika szerint 261 igennel, 113 ellenében – hétfő este már döntött az alkotmánybírákat jelölő bizottság felállításáról. Vagyis elfogadta a szabályokat: így nyolctagú jelölőbizottság tehet javaslatot az AB tagjaira. A parlamenti statisztika szerint Kósa is megszavazta a bizottság felállítását.

Az önkormányzati kampányért felelős Fidesz-alelnök Kósa lesz. A politikus bejelentette azt is, hogy a párt július 10. körül nevezi meg főpolgármester-jelöltjét. Lapunk felvetésére, miszerint tavaly a Millenárison Orbán Viktor Tarlós Istvánt nevezte meg „a nemzet főpolgármester-jelöltjeként”, Kósa úgy reagált: még nincs testületi döntés, de Orbán Viktor többször elmondta, Tarlós István jelölését támogatja. Nem tud ugyanakkor arról, hogy valaki szeretne más, alternatív jelöltet megnevezni. Kósa szerint a legfontosabb küzdelem a fővárosban lesz, hiszen itt van jelen leginkább a „gyurcsányi örökség”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.