Médiacsomag: eljő az agitpropkorszak?

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfőn általános vitára alkalmasnak találta az új médiacsomag azon előterjesztését, amely szerint egy közszolgálati közalapítvány felügyelné a közmédiumokat. A szavazásnál egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen.

Cser-Palkovics András – aki Rogán Antal mellett a médiacsomag előterjesztője – azzal indokolta a gyors tárgyalást, hogy az MTV-nek és az ORTT-nek hosszú ideje nincs elnöke, és az MTV-nek 6,5 milliárd forint az adóssága.

Mandur László (MSZP) szerint a Fidesz előterjesztése megbonthatatlan hatalmi pozíciók kiépítéséről szól. Azt hangoztatta: felelőtlenség, hogy a képviselők, a szakértők számára nem állt rendelkezésre egyetlen munkanap sem a tervezet áttekintésére. A Jobbik részéről Novák Előd is kifogásolta, hogy nem volt elég idő a tervezet elolvasására. Ezért Novák és Pörzse Sándor jobbikos képviselő, valamint Mandur kivonult az ülésről. Karácsony Gergely, a bizottság LMP-s alelnöke, valamint a szocialista Hiller István és Vitányi Iván a téma tárgyalásakor már nem volt jelen az ülésen.

Cser-Palkovics András és Rogán Antal azt kezdeményezik, hogy hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt az MTV, a Magyar Rádió, a Duna TV közalapítványainak és az MTI tanácsadó testületének jogutódjaként. A közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak. Az előterjesztők létrehoznák továbbá a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne.

Karácsony Gergely „vérlázítónak” nevezte a médiacsomagot. Leszögezte: a javaslat a mindenkori kormány alá rendeli a közszolgálati médiumokat. Szerinte a csomagban a szólásszabadságot korlátozó tételek is vannak. A képviselő ezek között említette az úgynevezett válaszadási jogot vagy azt a kitételt, hogy a média „köteles a Magyar Köztársaság polgárait érdeklő minden eseményről tájékoztatni”. A politikus közölte, hogy a csomag a legrosszabb várakozásaikon is túlmegy, és emiatt ő „talicskával fogja betolni” a törvényjavaslatokhoz a módosító indítványokat.

Úgy fogalmazott, hogy ha ezek a javaslatok átmennek a Házon, akkor „újra bekövetkezik az agitpropkorszak, és a végén meg fogjuk élni, hogy a Fidesz-többség Berecz Jánost jelöli köztársasági elnöknek”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.