Gyurcsányozás jobbról és balról is

Nem maradtak el a verbális ütésváltások a tegnapi plenáris ülés napirend előtti felszólalásaiban sem. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető például azt mondta: a Fidesz-kormány hazudott reggel, délben és este is. Navracsics üdvözölte a politikust a klubban.

„Köszönöm a várakozást!” – így kezdte napirend előtti felszólalását tegnap Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető, miután szóra emelkedésére a Fidesz soraiban többen morogni kezdtek. Mesterházy hozta is, amit vártak tőle: erős kritikával illette a Fidesz-kormányt, mondván, a választások előtt tett ígéreteik köszönő viszonyban sincsenek a tetteikkel. Szerinte a Fidesz saját képére akarja formálni az országot, visszaélve a kétharmados felhatalmazással. Példaként említette többek között a beterjesztett – és előzetesen nem egyeztetett –médiatörvényt, vagy a korábban beígért és elmaradni látszó radikális és azonnali adócsökkentést. „Önök hazudtak reggel, délben és este!” – mondta, egyértelműen Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi beszédére utalva.

A Fidesz erre hangos nevetésben tört ki. „Nézzél magad mögé!” – kiabáltak be.

Mesterházy felszólalását egyébként is rendre hangos bekiabálásokkal igyekezett a Fidesz megzavarni, Pósán László kormánypárti képviselő például számos alkalommal kiabált át szocialista képviselőtársának: „Borogass inkább!” Mesterházy folytatta és a kormány fejére olvasta, hogy közszolgálati karrierpályát ígértek, ehelyett úgy módosították a törvényt, hogy bárkit indoklás nélkül el lehet bocsátani, a gazdasági pályáról pedig azt mondták, nem folytatható, most pedig „olyan gyorsan igazodtak az előző kormányhoz, hogy még az előző miniszterek nevét is az előterjesztéseken felejtették”. Az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta: a kormány szegényellenes társadalompolitikát folytat, a fideszes „úthenger mindenkit kilapít”.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszolt a kormány részéről. „Megértem, hogy az MSZP-ben elnökválasztási kampány van, és megértem, hogy Gyurcsány Ferenc ellen kampányol, de ezt nem a Házban kellene tennie”, kezdte a politikus, hozzátéve: Gyurcsány volt az, aki nem vette fi gyelembe az ellenzéket, Mesterházy pedig akkor nem féltette ennyire a demokráciát, amikor Gyurcsány Ferenc idején gumilövedékkel lőtték az embereket. „Megértem, hogy mindenről az egypártrendszer jut az eszébe. Sok párt van, nehezen ismeri ki magát az ember. Szokjon hozzá, többpártrendszer és demokrácia van. Welcome to the club!” –válaszolt Navracsics Tibor.

Minden demokrata, így az MSZP tagjai számára mélységesen felháborító Kövér László Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozata, amelyben politikai megrendelést adott az igazságszolgáltatásnak, egyúttal börtönnel fenyegette meg Magyarország volt miniszterelnökét, az MSZP korábbi elnökét – olvasható a Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila által írt közleményben. Azt írják: az 50-es éveket idéző „kövéri inkvizíció” egyelőre verbális, de jogi értelemben is fenyegető támadása súlyosan veszélyezteti a magyar demokráciát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.