Államfői vétó az indoklás nélküli elbocsátásra

A kormánytisztviselők indokolás nélküli elbocsátása ellentétes az Európai Unió alapjogi chartájával, emiatt a köztársasági elnök az erről szóló törvényt meggondolásra visszaküldte a parlamentnek. Sólyom László hangsúlyozza: a charta ugyanolyan jogi kötőerővel bír, mint az alapító szerződések, ennek ellenére nem fordult az Alkotmánybírósághoz (AB), mert egy magyar jogszabály közösségi jogba ütközése önmagában nem jelenti annak alkotmányellenességét.

Az államfő utalt ugyanakkor az AB ellentmondásos gyakorlatára is. A testület egyik döntése szerint „a közszolgálat zárt rendszerének törvényi szabályozása során a jogalkotó nem tekinthet el a stabilitás elvének érvényesítésétől. Nyilvánvalóan ezzel ellentétes lenne az, ha valamely közszolgálati jogviszonyt minden törvényi korlátozás nélkül (…) lehetne megszüntetni.” Egy másik határozatban viszont kimondták: a felmondás indokolási kötelezettsége olyan munkavállalók többletvédelmét szolgáló kedvezményszabály, amelyre senkinek sincs alkotmányos joga.

Sólyom levelében kiemelte azt is, hogy a közszolgálati jogviszony és a munkaviszony között lényeges különbség van a tekintetben, hogy míg a köztisztviselő szigorúan szabályozott jogi keretek között vállal állást, a munka törvénykönyve a felek számára a foglalkoztatás körülményeinek megállapítását illetően elvileg nagyfokú szabadságot biztosít. Ezt a különbséget az állam úgy kompenzálja, hogy a közszolgálati jogviszonyban dolgozóknak kötelező kedvezményeket állapít meg, s garantálja a nagyobb felmentési védelmet. A most elfogadott szabályozás szerint viszont a közszolgálatban a versenyszféránál is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek az emberek.

A törvény aránytalan és átgondolatlan választ ad egy valóban létező jelenségre – állítja Sólyom. Az indokolás szerint a felmondás szabályait azért kell módosítani, mert az elbocsátott köztisztviselők –miután a menesztést valós okát a munkáltató nem tudja igazolni –a bíróság előtt gyakran pert nyernek. Erre az államfő szerint nem az a megoldás, hogy egy „összetett probléma valamennyi terhét differenciálatlanul a mostani köztisztviselői kar egy részére” hárítsák. Ráadásul ha ez történik – véli –, „a politikai szándékokkal szembeni szakmai és jogi érvek megjelenésének lehetősége is veszélybe kerül”, aminek hosszabb távon maga a kormányzás látná kárát.

Az államfő azt is kifogásolja, hogy a helyettes államtitkárok esetében a korábbi szabályok érvényesek, vagyis a felmentést továbbra is indokolni kell. Ez „valóban jelentős rendszertani következetlenség és aszimmetria, és teljesen indokolatlan szabályozás”. Ezt azonban szerinte nem úgy kell orvosolni, hogy a helyettes államtitkárok esetében is megszüntetik az indokolási kötelezettséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.