'Munkaterápiára jöttünk' - pszichiátriai betegek és az igazgató lakásfelújítása

Vizsgálatot indított a Zala megyei önkormányzat, mert egy bejelentés szerint a fenntartásában lévő bázakerettyei pszichiátriai otthon vezetője gondozottakat dolgoztatott budapesti lakásának felújítása során. Az igazgató cáfol, a megyei önkormányzat gyors vizsgálatot ígér.

A múlt hét végén bejelentés érkezett a Zala megyei önkormányzathoz arról: a bázakeretytyei Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete vezetője több gondozottat is a fővárosba szállíttatott azért, hogy lakása felújításánál segédkezzenek, emellett jogtalanul magáncélra használta az intézmény kisbuszát. A bejelentés szerint napokon át sittet hordtak a pszichiátriai betegek a budapesti bérházban.

– Valóban így történt. Még tavaly nyáron napokon át négyöt, kissé zavartan viselkedő ember cipelte a pszichiátriai otthon igazgatójának lakásából a sittet – mondja Virág Lajos, a főváros VII. kerületében lévő Verseny utca 14. szám alatti ház közös képviselője. – Mindig reggel hét körül hozták őket egy fehér mikrobusszal, este pedig öt körül mentek el. Mindegyikük gondozott lehetett. Ezt abból sejtjük, hogy nehézkesen beszéltek, s többször is rossz lakásba csöngettek be, rendre elfelejtették, hová kell menniük. Egyikük pedig azt mondta, munkaterápiára jöttünk.

Mindezt megerősíti Nagy Attiláné, a ház egyik lakója: – Én is láttam a betegeket dolgozni, hozzám is többször becsengettek, mert eltévesztették az emeletet. Azt mondták, a Judit néninek segítenek.

Marketti Judit, a Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete vezetője nem kívánt egyetlen kérdésünkre sem válaszolni. Az üggyel kapcsolatban egy rövid közleményt adott ki. Ebben visszautasítja a vádakat, s azt írja: „Egyes szomszédaim annak érdekében, hogy a nekik nem tetsző lakásátalakítást megakadályozzák, nem válogatnak az eszközökben. Nem a sajtó becsületsértő használata az első módszer, megelőzte ezt számtalan feljelentés, per, amit ellenem kezdeményeztek.”

Az igazgató által említett vitákról a közös képviselő azt állítja: Marketti Judit olyan átalakításokat – például födém- és főfalváltoztatásokat – végeztetett lakásában, amelyeket a lakógyűlésnek kellett volna engedélyezni, ám ő nem kért jóváhagyást. Erről – teszi hozzá Virág Lajos – többször is próbáltak egyeztetni vele, de semmibe vette kéréseiket, ezért végül pert indítottak ellene.

– Ennek a vitának azonban semmi köze ahhoz, hogy kik dolgoztak a lakásában. Azt például, hogy milyen intézményt vezet, csak akkor tudtuk meg, amikor kiderült, hogy betegek hordják a sittet – teszi hozzá a közös képviselő.

A Zala megyei önkormányzatnál megdöbbenést keltett a vád, hiszen Marketti Judit huszonnyolc éve vezeti a – jelenleg 160 – 18 és 82 év közötti – beteget ellátó bázakerettyei intézményt, s eddig nem volt panasz a munkájára.

– Vizsgálatot indítottunk, aminek során tisztázzuk, dolgoztak-e betegek az igazgató lakásában, valamint azt, hogy ki és miként használta az intézmény mikrobuszát. Ha jogsértés történt, akkor fegyelmi eljárást indítunk, szükség esetén feljelentést teszünk – mondja Nagy Kálmán, a Zala megyei közgyűlés egyik alelnöke.

Az intézménynek otthont adó, ezerlakosú Bázakerettyén felháborodást keltettek a betegek dolgoztatásáról szóló hírek: a megkérdezett helyiek ugyanis kivétel nélkül biztosak az igazgatónő ártatlanságában.

– Képtelenség, hogy Judit ilyet tett volna! Évek óta ismerem, talpig becsületes, végtelenül kedves asszony. Biztos, hogy nem dolgoztatott betegeket a lakásában, hiszen egész életét annak szentelte, hogy jobbá tegye mindennapjaikat – jelenti ki a pszichiátriai intézet melletti házban élő Szőke Béláné.

Hasonlóan vélekedik az otthon egyik, névtelenséget kérő alkalmazottja: – Kevés olyan tisztességes, törvénytisztelő vezető van, mint az igazgatónőnk. Minket szinte naponta figyelmeztet az előírások betartására. Elképzelhetetlen, hogy igaz legyen, amit állítanak róla.

– Ez az asszony a lelkét is kiteszi azért, hogy az intézetben élők tisztességes ellátást, gondoskodást kapjanak, most meg valaki rossz hírbe akarja keverni – mondja az otthon egyik idős lakója, s indulattól remegő hangon jelenti ki: – Ez azonban nem sikerülhet, kiderül majd, hogy őt nem lehet kikezdeni.

A Zala megyei önkormányzat gyors vizsgálatot ígért: mint megtudtuk, a hét végére szeretnék tisztázni, van-e alapjuk a vádaknak.

Bázakerettyei intézet: a megyei önkormányzat gyors vizsgálatot ígér
Bázakerettyei intézet: a megyei önkormányzat gyors vizsgálatot ígér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.