'Kikérem magamnak!'

Kivonult Menczer Erzsébet fideszes képviselő a parlament kulturális bizottságának üléséről, miután a jobbikos Novák Előd a „fajelmélet” és a „rasszizmus” szavakat használta a nemzeti és etnikai kisebbségi színházak pozitív diszkriminációját célzó javaslat kapcsán. „Kikérem magamnak!” – fogalmazott Menczer.

– Pontosan mit mondott Novák Előd?

– Nem tudom pontosan felidézni. Amikor valakit érzelmileg annyira megérint egy mondat, hogy feláll, nem tud minden szóra figyelni.

– Fajelméletről beszélt. De milyen összefüggésben?

– A nemzetiségi színházak kategóriamódosítását tárgyaltuk, amikor Novák Előd képviselőtársam hozzászólt, és arra utalt, hogy „raszszizmus van”. Azt mondta, hogy „fajelméletet gyárt a Fidesz”, amikor szeretné egy kategóriával előbbre sorolni a kisebbségi színházakat. Ezt kikérem magamnak! Sváb származású vagyok, a szüleim svábok voltak. Ennek ellenére magyar állampolgár vagyok, magyarnak vallom magam, magyar az anyanyelvem. A gyermekeim nemzetiségi iskolába jártak, mert fontos, hogy a gyökereiket, azt a kultúrát is megismerjék, ahonnan az őseik származnak. Arra kértem a bizottsági elnök urat, legyen olyan kedves és hathatósan hasson oda, hogy „fajelmélet”, „rasszizmus” szavak ne hangozhassanak el parlamenti bizottsági ülésen.

– L. Simon László a hírek szerint rendreutasította Novák Elődöt.

– Rendreutasította. De a napirend tárgyalása végén Novák Előd ismét szót kért, és megint rasszizmussal vádolta a Fideszt. Akkor azt mondtam, hogy ezt nem hallgatom tovább.Minden nemzetnek büszkének kellene lennie arra, hogy a kisebbségek olyan megbecsülésnek örvendenek, hogy tizenhat nemzetiségi színháza van Magyarországnak. Szekszárdon a német nemzetiségi színház, ha egy kategóriával előbbre sorolódna, akár negyvenmillióval több támogatást kaphatna évente. Pozitív diszkriminációra van szükség. Erre mondta azt Novák Előd, hogy a nemzetiség nem erény, a többséget kell támogatni, nem a kisebbséget, a tisztán magyar emberekkel dolgozó színházakat kell támogatni. Ezt nem voltam hajlandó tovább hallgatni.

– Meglepte ez?

– Meglepett, hogy egy fiatalember, aki a gyermekem lehetne, ilyen vehemenciával képes ennyire szélsőséges nézetet képviselni.

– Az óbudai önkormányzatban ön egy frakcióban ült évek óta a jobbikos Fejes Istvánnal. Vele kapcsolatban nem voltak ellenérzései?

– Ő pár napja kilépett a frakcióból. Nem emlékszem egyetlen sértő felszólalására sem.

– Fejes azt nyilatkozta, egyszer olyan új utcanevekre tett javaslatot, hogy más képviselők – idézem –, „majdnem belém lőttek”. Az sem volt durva?

– Az önkormányzat csak virág- és állatneveket adhat az utcáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.