Örökösödési illeték: nem szűnik meg teljesen

Vér szerinti egyenes ági rokonok között az államnak adó vagy illetékbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs – közölte Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány ezért eltörölné az örökösödési illetéket egyenes ági rokonok között. Az ellenzék szerint ez igazságtalan, mert a leggazdagabbaknak kedvez, és logikátlan, mert a házastársak kimaradnak a mentességből.

Eltörölné az öröklési illetéket egyenes ági rokonok közti öröklésnél a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az új kabinet gazdasági adótervének részeként. Hozzátette: vér szerinti egyenes ági rokonok között az államnak adó- vagy illetékbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs. Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára később egy kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette: a még idén megszüntetésre kerülő adónemek között szerepel az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén. Vagyis a házastársra vagy az elhunyt testvéreire nem vonatkozna az illeték megszűnése.

A házastársak és a testvérek továbbra is fizetnek
A házastársak és a testvérek továbbra is fizetnek

Ezt Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke „meglehetősen furcsának és méltánytalannak” tartaná. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a kedvezmény mégiscsak vonatkozhatna a házastársakra is, ha később kidolgozzák a részleteket. Kiemeli: két évvel ezelőtt az öröklési illeték alóli mentességet már szélesítették. Akkor húszmillió forintig illetékmentessé vált az öröklés közeli családtagok, így a házastársak között is. Zara László szerint ennek tudható be, hogy míg 2008-ban több mint 8 milliárd, addig tavaly már csak körülbelül 5 milliárd forint folyt be örökösödési illetékekből. Eddig egyébként ha valaki egy harmincmillió forint értékű lakást örökölt, akkor a húszmillió forint feletti rész után kellett örökösödési illetéket fizetnie. Ez a fennmaradó tízmillió forint után 2,5 százalék, vagyis 250 ezer forint volt.

Az elnök úgy véli, hogy „egy normális adófizetési morállal” rendelkező országban nincs helye örökösödési illetéknek, hiszen a vagyon után, amit az örökös megkap, egyszer már adózott az örökhagyó. Szerinte ezért nem is szabadna újra terhelni. Zara László azt mondja, hogy az eljárási illeték éppen elég arra, hogy az állam ügyintézéssel kapcsolatos költségei megtérüljenek.

Az ellenzéki pártok másképp gondolják. Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja szerint az illetékmentességnek kell hogy legyen egy ésszerű határa. Kizárt, hogy milliárdos vagyonokat, vállalatokat lehessen örökölni vagy ajándékozni anélkül, hogy a leendő jövedelemszerzés kapcsán ne adna a közösbe az örökös – hangsúlyozza. Ami a házastársak kihagyását illeti, Tukacs szerint ez logikátlannak tűnik, de a megfogalmazás homályossága miatt még nem tudni, hogy pontosan mi lesz a javaslatban.

– Ez az a neoliberális hozzáállás, amit kiszavaztak az emberek a parlamentből – mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője, Orbán Viktor beszédére reagálva. Lapunknak hozzáfűzte: az öröklés melegágya lehet az esélyegyenlőtlenségek újratermelődésének. Az LMP azokkal nem fizettetne illetéket, akik életük első lakásához így jutnak hozzá, „de arra, hogy valaki cégeket vagy több ingatlant örököl, nem lehet vak az állam”.

– Az örökösödési illeték az egyik legigazságosabb adónem – állítja Tamás Gáspár Miklós filozófus. Szerinte egyenesen „aberráció” eltörölni. Kiemeli: az ókortól létező adónemről beszélünk, amely fontos eszköze az esélyegyenlőség megteremtésének. – Természetesen progresszívnak kell lennie, tehát nem vonatkozhat mindenkire egyformán, csak a vagyonosokra – teszi hozzá. Ugyanakkor a filozófus szerint nem meglepő, hogy a kormány a részleges eltörlés mellett döntött. – Klaszszikus jobboldali intézkedés, nem véletlen, hogy a neokonzervatív MDF kampánytémája volt annak idején – magyarázza. Pedig Tamás Gáspár Miklós szerint minden nemzedéknek meg kellene adni az egyenlő esélyeket. „Akinek szerencséje volt, adjon vissza valamit az előnyökből a közösségnek.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.