Kárfelmérők az árvíz sújtotta térségben

Eddig ezer lakóházhoz jutottak el a kárfelmérők Borsodban, a biztosítótársaságok pedig sok helyen mozgóirodákkal segítik az ügyintézést.

Vasárnapig tizenkilenc településen csaknem ezer épület műszaki állapotát vizsgálták meg. A biztosítótársaságok közül többen az árvíz sújtotta településeken úgynevezett mozgóirodákat nyitottak, hogy az érintett lakosoknak megkönnyítsék az ügyintézést. A fertőtlenítést a polgári védelmi szakemberek és a tűzoltók ötven település közterületein már elvégezték. A lakóknak azonban maguknak kell gondoskodniuk elázott otthonuk tisztításáról, fertőtlenítéséről, amelyhez az önkormányzatoktól, segélyszervezetektől, civilek adományaiból kaphatnak vegyszereket, takarítóeszközöket az adott helyszíneken. Önkéntesek is bekapcsolódtak a munkába, és segítettek a takarításban, mások cirokseprűt, súrolószert vittek a rászorulóknak.

Az emberek szinte minden vagyonát elviszi a víz
2010. június 9. Árvíz, Észak-Magyarországon, Felsőzsolca.

Egyre kevesebben laknak ideiglenes szálláshelyen, a korábban kitelepítettek közül a hét végén több mint kétezren hazatérhettek otthonukba. Mint megtudtuk, vasárnap még 1844 kitelepített lakott az önkormányzatok által kijelölt iskolákban, tornatermekben vagy rokonoknál.

A fertőzések megelőzése érdekében több mint négyezer adag humán gamma-globulin oltóanyagot szállítottak eddig a tisztiorvosi szolgálat helyi kirendeltségeire: járványra utaló jeleket nem észleltek, csak elszórva alakultak ki hasmenéses megbetegedések. Felsőzsolca, Aszaló, Sajósenye, Szikszó és Vilmány térségében vezetékes víz hiányában a lakosság ellátását továbbra is palackos és zacskós vízzel, valamint lajtos kocsival oldották meg.

Az Európai Néppárt sürgeti az Európai Bizottság intézkedését, hogy az árvíz sújtotta középeuró pai országok a lehető legkönnyebben és a leggyorsabban vehessék igénybe az európai szolidaritási alapok forrásait árvízkáraik helyreállítására – közölte Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Deutsch szerint az ügyben akár már a jövő héten megszülethet a döntés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.