Marad a vezetők kivételes elbánása

Nem lett sokkal szűkmarkúbb magához az új kormány: a meghatározott körbe tartozó vezetők nagyjából ugyanolyan juttatásokra számíthatnak, mint eddig.

Egy most megjelent kormányrendelet szerint kivételes elbánásra a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok – vagyis az állami vezetők –, illetve a kormánybiztosok, a miniszteri (miniszterelnöki) biztosok, a miniszterek kabinetfőnökei, a központi államigazgatási szervek államtitkári vagy helyettes államtitkári illetményre jogosult vezetői, továbbá a politikai tanácsadók és főtanácsadók tarthatnak számot.

Juhász Ferenc motoron. A jövőben sem járhat mindenki autóval
Juhász Ferenc motoron. A jövőben sem járhat mindenki autóval

A kiemelt körbe tartozó, legfeljebb pár száz ember igazából egyetlen kedvezményt bukik el. A jogszabályból kikerült ugyanis az egészségügyi ellátásra vonatkozó passzus. Eddig „az állami vezetőt és a kormánybiztost a Miniszterelnöki Hivatal és a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény külön megállapodása szerinti” ellátás illette meg, amelynek költségét – ami évente nemigen érte el a százmilliós nagyságrendet – a költségvetés fedezte. Ha nem születik újabb szabályozás, a miniszterek is sorban állhatnak majd a háziorvosi rendelőben, ugyanis a ma hatályos szabályok szerint csupán az államés a kormányfő, valamint az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke jogosult alanyi jogon kivételes egészségügyi ellátásra.

A miniszternek és államtitkárnak – a közigazgatási államtitkár kivételével – változatlanul jár viszont hivatali lakás, feltéve hogy a fővárosban vagy közvetlen vonzáskörzetében maga vagy párja nem rendelkezik megfelelő lakással. Állami elhelyezés esetén csak a közüzemi számlákat kell fizetni, míg a lakbért és más költségeket az állam fedezi. A vezető tevékenységéhez szükséges eszközök beszerzésére ugyancsak nem kell költeni, így például a számítógép, a fax vagy az internetkapcsolat kiépítése az érintettnek egyetlen fillérjébe se kerül. De nem jár sokkal rosszabbul az sem, aki saját lakásában lakik, mert ebben az esetben a köztisztviselői illetményalap maximum hatszorosáig költségtérítésre tarthat igényt – de csak számla alapján. Mindez eddig sem volt másként.

Kisebb mértékben változnak viszont a gépkocsihasználat szabályai. Alanyi jogon személyi használatra autó csak a minisztereket és az államtitkárokat illeti meg, míg eddig az állami vezetők, a miniszteri biztosok, a kormányhivatalok vezetői, helyetteseik és a nagykövetek is jogosultak voltak erre. Ez utóbbiakat sem zárják ki a kedvezményből, de az autóhasználat esetükben már nem jár, hanem csak adható.

A miniszternek, az államtitkárnak és a kormánybiztosnak 4,7 méternél rövidebb kocsit nem lehet adni. Ha azonban ekkora autó nincs készleten, a vezetőnek a most megjelent rendelet szerint be kell érnie eggyel kisebb kategóriával is. Némi önmegtartóztatásra utal az is, hogy magánhasználatra még a miniszternek sem jár sofőr, vagyis ha utazni akar, vasárnaponként kénytelen lesz maga a volán mögé ülni.

Az állami vezetők és a miniszteri biztosok – miként eddig is – szabadon használhatják a kormányüdülőt. Új kedvezményezettek is kerülnek azonban a körbe: a miniszterek kabinetfőnökei, valamint a kormány most létrehozandó általános hatáskörű államigazgatási szervének vezetője.

Ha a jogszabály bizonyos juttatásokat csak lehetőségként említ –ilyen például első osztályú repülőjegy vásárlása a kormány tagjain kívül, vagy a gépkocsi magáncélú használata –, azokról általában a kijelölt miniszter dönthet. A kormányfő azonban ezt saját hatáskörébe vonhatja, és a jogszabályban felsorolt személyek számára a meghatározott juttatásokat – például a hivatali lakás biztosítását –egyedileg is engedélyezheti. De ez a gumiparagrafus nem újdonság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.