Nem hajtotta őket a tatár?

Benyújtotta a közszolgálati média átfogó átalakítását célzó javaslatcsomagját a Fidesz. Az előterjesztés – egyelőre – egy rövid alkotmánymódosításból, egy általános alapelveket tartalmazó „médiaalkotmányból”, valamint egy részletesebb, és két rövidebb előterjesztésből áll.

A csomag legfontosabb javaslata a teljes közszolgálati szervezetrendszer átalakítása. A műsorszolgáltatók tulajdonosi testületeit és gazdasági felügyeletét egyaránt összevonják, így a Magyar Rádiót, a Duna TV-t, az MTV-t és az MTI-t ellenőrző, felügyelő testületek egy egységes Közszolgálati Közalapítványhoz kerülnek. Az összevont közalapítványok közös kuratóriumába a kormány-, illetve az ellenzéki oldal két-két tagot jelöl, az elnököt pedig az ORTT helyébe lépő, négyfős médiatanács delegálja. A tagokat kilenc évre választják az eddigi négy helyett, és nem feles, hanem kétharmados parlamenti többséggel.

A négy közszolgálati médium közös felügyelőbizottság ellenőrzése alá kerül. Bevezetik a közszolgálati kódexet is, amelyet a parlament fogad majd el, s amelynek betartására jogilag kötelezik a közmédiumokat, a betartása felett pedig egy civil delegáltakból álló Közszolgálati Testület őrködne.

A javaslat szerint összevonják az ORTT-t és a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, azaz a jövőben egyetlen szerv felügyelné a hírközlés és a média egészét, Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság néven. Megszüntetik az ORTT tanácsát, hatáskörét a hatóság elnökére ruházzák át, a panaszbizottság viszont megmarad.

A csomag egyébként meglepően gyorsan elkészült, legalábbis ahhoz képest, hogy Orbán Viktor még februárban azt nyilatkozta az MTV-nek, hogy „nem hajt a tatár”, nem látja jelenleg szükségét a médiarendszer átalakításának, ez egymásfél évbe telhet, és arról egyeztetni fognak a médiumok vezetőivel. Cser-Palkovics András és Rogán Antal (a csomag előterjesztői) viszont már „halasztást nem tűrő feladatnak” nevezték az új szabályozás megalkotását. A csomagot értesülésünk szerint az érintettekkel érdemben nem egyeztette a Fidesz.

A szocialisták szerint „szakmai megfontolásokat nélkülöző hatalomkoncentrációt” készít elő a Fidesz pénteken benyújtott, a médiával kapcsolatos törvényjavaslataival, amelyekről nem egyeztetett az ellenzékkel. Mesterházy Attila frakcióvezető emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök a kampányban azt mondta: a médiatörvény megalkotását a szakemberekre, az érintettekre kell bízni, nekik kell eldönteniük, kell-e módosítani a médiatörvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.