Kiszabadult az árvízi fogságból az utolsó két borsodi falu

Tegnap az utolsó két elzárt borsodi település, Tornaszentandrás és Tornabarakony is kiszabadult az árvíz fogságából. Észak-Magyarországról elvonult az ár, a Tisza középső szakaszán viszont rendkívüli készültséget rendeltek el a tiszaroffi szükségtározó megnyitása miatt.

A magyarországi folyókon tegnap 2569 kilométeren volt érvényben védelmi készültség: a fővárosban és tizenegy megye 271 településen kellett továbbra is az ár-, illetve a belvíz ellen védekezni. A belvízzel elöntött terület csaknem 200 ezer hektár, ennek fele vetésszántó. A korábban kitelepített lakók közül 4149-en még mindig nem térhettek vissza otthonukba. Az árvíz elvonulása és a kánikula beköszönte után egyre több, jórészt vályogból „tapasztott” ház dőlt össze, de mind több helyen repednek meg téglából épült ingatlanok is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítése szerint tegnap reggelig az ország ár- és belvíz sújtotta régióiban 51 településen 195 épület dőlt össze – a legtöbb öszszeroskadt ház Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

Fellélegezhettek tegnap Tornaszentandrás és Tornabarakony lakói: a két Bódva-völgyi faluhoz vezető utakról reggelre levonult a víz, így immár személyautóval is meg lehetett közelíteni a két települést.

– Tíz napig voltunk a víz fogságában – mondta Krajnyák Dénes, a kétszázharminc lelkesTornaszentandrás polgármestere. Az önkormányzat saját traktorával szállították hajnalban a tejet, kenyeret, más alapvető élelmiszert a szomszédos falvakból, s ők látták el a huszonhárom fős Tornabarakonyt is élelmiszerrel. Traktorral vitték a betegeket is orvosi kezelésre, de ezzel a járművel hozták és vitték a postást is: a szlovák határhoz közeli két kis faluban ugyanis nincs postahivatal, mobil kézbesítő járja a falvakat. Az itt élő tanulók Bódvaszilasra és Szögligetre járnak iskolába, értük a menetrend szerinti autóbuszjárat nem tudott bemenni, így a viszonylag magas padlójú falugondnoki mikrobusszal vitték a gyerekeket a szomszédos településekre. A nehézségek ellenére a két falu szerencséjére csak egykét mélyebben fekvő házat vett körbe a víz, inkább a külterületi szántókat öntötte el a megáradt Bódva és a medréből kilépett Juhász-patak. Így a károk is inkább a mezőgazdaságban keletkeztek, s nem az épületekben – tette hozzá Krajnyák Dénes.

Miközben az intenzíven apadó észak-magyarországi folyók mellett már nem kell az árvízveszélytől tartani, addig a Zagyva jobb és bal partján, az Újszász és Jászberény közötti szakaszon, a Tisza-tó körül, Poroszló–Kisköre–Tiszafüred között, továbbá a Tisza jobb és bal partján, Kisköre-Szórópuszta és Pusztataskony-Fegyvernek között rendkívüli az árvízvédelmi készültség: csütörtök este megnyitották a tiszaroffi szükségtározót, hogy csökkentsék a Tisza vízszintjét. Szolnokon felkészültek a tetőzésre: ezt keddre várják, s az előrejelzések szerint megközelíti majd a 2000-ben mért eddigi legnagyobb, 1040 centiméteres szintet.

Edelényi családi ház udvara: romeltakarítás
Edelényi családi ház udvara: romeltakarítás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.