Kikötőálom, strandígéret– kapavágás nélkül

Új vitorláskikötőt és strandot ígért Balatonföldvárnak 2003-ban egy befektető, ám eddig egyetlen kapavágás sem történt az önkormányzat értékes vízparti telkén. Ennek ellenére a város vezetése kitart a befektető mellett, s ezt mind többen kifogásolják Földváron.

Mintha rég megállt volna az idő a balatonföldvári Nyugati strandon. A hetvenes években épült itt szinte minden, az omladozó fogadóépülettől, az ürességtől kongó éttermen át a már-már használhatatlan játszótérig.

Szép lassan minden az enyészeté lett.

Hét éve az önkormányzat pályázatot írt ki a kéthektáros, a város központjának közelében lévő vízparti telek hasznosítására. Egy kaposvári ingatlanfejlesztő és -forgalmazó cég, a Sevax Rt. tett ajánlatot: ha tartós bérletbe kapja az ingatlant, s a telek egyik részén vitorláskikötőt építhet, a másikon korszerű strandot alakít ki. A város 2004-ben szerződést kötött a céggel – azóta egyetlen kapavágás sem történt. Emiatt ma már mind többen bírálják a Nyugati strand ügyét, köztük Gáspár Imréné, a földvári képviselő-testület egyetlen szocialista tagja.

– Hat éve nem történt semmi, pedig szokatlanul gáláns volt a beruházóval az önkormányzat. Száz évre kapná használatba a területet, s ezért mind össze azzal fizetne, hogy az új strandon felépülő üzlethelyiségek közül néhányat átengedne Földvárnak.

Szakértők szerint azonban legalább 600 millió forintot ér a terület, pontosabban a kikötőépítés lehetősége. Ha új pályázatot írnának ki a területre, akkor egymást érnék a befektetők, s a jelenleginél lényegesen jobb ajánlatot kaphatna Földvár.

Bezeréti Katalin, Balatonföldvár független polgármestere szerint a valóság egészen más, mint amit Gáspárné állít:

– A Sevax majd kétmilliárdos költséggel alakítana ki egy vitorláskikötőt, hozzá egy fürdőháznak nevezett létesítményt, amiben egyebek mellett étterem, kávézó, wellnessrészleg működne.

Emellett létrehozna egy korszerű, és továbbra is ingyenes strandot. Összesen 1600 négyzetméternyi fedett ingatlan létesülne, s ebből 300 négyzetméternyi kerülne a város tulajdonába, miként a komplett strandinfrastruktúra is. Mindezek százmillió forint értékben gyarapítanák Földvár vagyonát, a beruházó pedig megépítheti és működtetheti a kikötőt 99 éven át.

És mindehhez nyereségként vegyük hozzá a fejlesztések nyomán érkező, jómódú vitorlástulajdonosokat, a növekvő adóbevételeket, s az üzlethelyiségek bérleti díjait.

A polgármester szerint a tervek már elkészültek, s a beruházó folyamatosan dolgozik a szükséges engedélyek beszerzésén.

Arra a felvetésünkre, hogy hat év előkészítés soknak tűnik, Bezeréti Katalin azt feleli: a kikötőépítés bonyolult procedúra, a mederhasználat állami engedélyére például más településeken is évek óta várnak. Ezzel együtt – teszi hozzá – már a város is sürgeti a beruházást: éppen most készítenek elő egy szerződést, amiben előírnák a Sevaxnak, hogy a kikötőépítéstől függetlenül, két éven belül létre kell hoznia az új strandot.

Sinka Béla, a Sevax többségi tulajdonosa, vezérigazgatója indulatosan reagál a beruházást kísérő vitákra:

– Nem rajtuk múlt, hogy hat év alatt sem sikerült az engedélyezési procedúra végére érni, cégünk továbbra is elkötelezett a fejlesztés mellet. Ezt jelzi, hogy már eddig is több tízmillió forintot költöttünk a tervezésre, engedélyeztetésre. Mára viszont sikerült beszerezni a kulcsfontosságú jogerős környezetvédelmi engedélyt. A mederhasználati engedélyt pedig jóváhagyta a vízügyi hatóság, így már csak az állami vagyonkezelő hozzájárulására kell várni. Ha megkapjuk, ideális esetben egy éven belül megszerezhetjük az öszszes, még szükséges jogerős engedélyt, s megkezdődhet az építkezés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.