Magyarország mintaország lehet a nemzetközi médiában

Az Orbán-pontok keltette szél távolabbi vizeken is gerjesztett hullámokat e héten. A lengyel zloty kurzusa szépen megerősödött. A magyar miniszterelnök kijavította a Kósa–Szijjártó-duó által okozott viharkárokat. A magyar kormány nyilatkozata segített, és javította a hangulatot az egész régióban – idézi a gazetaprawna.pl a Raiffeisen Zentralbank elemzőjét. Marcin Kopaczynski nincs egyedül. A többi elemző is sietett megnyilatkozni.

Meg kell mondani, hogy egyedül a pálinkafőzési (brandy, snapsz) szabadság helyreállítása hökkentette meg a kommentátorokat, ami még egyszer bizonyítja, milyen kevéssé képes a külföld azonosulni az ősi magyar bánattal. Ha másként lenne, úgy a világlapok nem tűznék ezen pont mellé is a populista jelzőt.

Az elemzők idézik az adókivetés miatt tiltakozó bankárokat, ám nem csodálkoznak a lépésen. Ez is harmóniában van a világban most uralkodó hangulatokkal és politikai lépésekkel. A pénzügyi válságot a bankárok kapzsisága váltotta ki, tartja a globális közvélemény, a kormányok kisegítették őket, tehát nyugodtan fizethetnek. Van miből. Hasonlóan ítélik meg a közszféra kiadásainak ígért lefaragását és a vezetők számának csökkentését. Nincs ma feltehetően olyan kormány a fejlett világban, amely ne alkalmazna ilyen módszereket. Ám ugyanakkor felvetik: elfogadható-e hiteles válságenyhítésként az adócsökkentés. A BusinessWeek a Commerzbank nyilatkozatát idézi, amely szerint az „IMF általában nem fogad el adócsökkentéseket fiskális programjaiban.” A The Wall Street Journal egy befektetési bankárt idéz, aki kételkedik benne, hogy a pontokba szedett program összeegyeztethető a 3,8 százalékos hiánycéllal. Figyelmeztetnek, hogy Orbán csomagja rövid- és középtávon nem csökkenti a deficitet. Szakértőket idéz a Financial Times, akik az egészségügyet, a szociális szférát és az önkormányzatokat érintő átfogó reformot hiányolják. Az egykulcsos adó ismerős hívószó a posztmodern közgazdasági szótárban, több kelet-európai egykori szocialista ország már kísérletezett vele. Viszonylag kevesen törödnek azzal, hogy a kormányzat bevezetésével fordított Robin Hoodként a gazdagabbakat jutalmazza, a legkevesebbet keresők tömegeit sarcolja. Erre figyelmeztet az orosz Kommerszant budapesti tudósítása.

Úgy tűnik, hogy Orbán programját sikeresen fordították a külföldi elemzők a maguk nyelvére. A hiánycél maradt, ez mindent felülír, megnyugodtak. Az, hogy egy-egy lépésnek Magyarországon milyen politikai konnotációja van – másutt érdektelen. Úgy értelmezik, hogy Orbán reformokat hirdetett, s ebben a fogalomkörben ez kiadáscsökkentést, kevesebb államot és más liberális és globalizáló lépéseket jelent. Ebben a tükörben, Magyarország megint mintaország lehet a nemzetközi médiában, sőt a külföldi politikusok szemében. Ők is főleg a médiából tájékozódnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.