Hónapokig ne vegyen levegőt a fiam?

Indoklás nélkül felmondta a Vasút-egészségügyi Kft.Szombathelyen azt a szolgáltatói szerződést, amelyet két allergológus orvos cégével tíz éve kötött. Állítólag azért történt mindez, mert a doktorok tanúskodnak a társaság korábbi vezetői ellen indult büntetőperben.

Sóti László allergológus főorvos zsebében állandóan csöng a telefon.

– Mától már nem dolgozunk a szakambulancián –mondja el legalább harmincadszor a doktor, de az érdeklődő beteg nehezen tágít.

– Nem, az ön vizsgálati eredményeit nem hozhattuk magunkkal, viszont a lelet a beteg tulajdona, önnek ki kell adniuk. Sajnos nem tudom, hogyan lesz tovább, tessék érdeklődni a rendelőben.

– Nem egészen új a helyzet – jegyzi meg keserűen az allergológus két hívás között. – Öt éve már ki akartak rúgni bennünket, ám akkor ötezer beteg írásban tiltakozott az intézkedés ellen, s ez a gesztus megmentette az állásunkat.

A jelek szerint tiltakozásra most is lehet számítani. Többen is érdeklődtek, hogy hová menjenek tüntetni az orvosokért, a szakambulancia fennmaradásáért.

– Nem is értem az indulatokat – képed el Kovács Lajos, a Vasút-egészségügyi Kft. szombathelyi divíziójának orvos igazgatója. – Annyi történt, hogy Sóti László és felesége cégével nem tudtunk megegyezni, ezért másokat szerződtetünk, de a rendelés, a betegek gyógyítása más allergológusokkal folytatódik.

– A történtek után egyáltalán nem látom megoldottnak az allergiás betegek ellátását Szombathelyen és térségében, ezért elhamarkodottnak gondolom a szerződésbontást, bármilyen feszültség keletkezett is a két fél között – fejti ki véleményét Lazáry György, a Magyar Orvosi Kamara szombathelyi területi szervezetének elnöke.

– Nyilvánvalóan alibiből kaptunk egy elfogadhatatlan, egyoldalú szerződésmódosítást, amelynek alapján a feleségem nem is dolgozhatott volna a cégünkben. A módosítás mellett volt a felmondólevél. Választhattunk – idézi fel Sóti László eltávolításuk körülményeit.

Hogyan alakult ki ez a helyzet Szombathelyen? A történet 2000-ben kezdődött, amikor két vállalkozó orvos cége szolgáltatási szerződést kötött a Vasút-egészségügyi Kht.-val, mely később kft.-vé alakult át. A társaság fő tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Sóti László allergológus és klinikai immunológus, csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, valamint felesége, Petz Zsuzsanna tüdőgyógyász rendelését az Országos Egészségpénztár megtérítette a Vasútegészségügyi Kht.-nak. A betegeknek tehát nem kellett fizetniük az ellátásért. Sóti László szerint a több mint hetven orvost foglalkoztató kht. bevételének harmadát kettőjük munkája hozta.

Pár év múlva azonban konfliktus alakult ki a kht. és a két orvos cége között. Az allergológusok azt mondják: többhavi vállalkozói díjukat nem kapták meg, s nem láthattak bele, hogy mi alapján számolták ki járandóságukat. 2005-ben polgári peres eljárást indítottak a kht. ellen, az ügy a mai napig nem zárult le. A vasút-egészségügyi társaság 2005-ben felmondta a vállalkozó orvosok szerződését, ekkor mentették meg őket az értük kiálló betegeik.

Időközben a Vasút-egészségügyi Kht. korábbi vezetői ellen az egyik felügyelőbizottsági tag feljelentése nyomán büntetőeljárás is indult folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és csalás gyanújával. Ezt az ügyet már a bíróság tárgyalja. Sokan megpróbálnak valami módon kibújni a tanúskodás alól, Sóti László és felesége azonban eleget tett törvényi kötelezettségének. Úgy vélik, egyáltalán nem lehetetlen, hogy e miatt rúgták ki őket.

Erre utal az is: a kft. több dolgozója feljegyzést írt alá, miszerint a jelenlegi vezetők több ember előtt kijelentették, hogy ha a két orvos tanúskodik a büntetőügyben, valamint nem lép vissza a polgári pertől, akkor felbontják a szerződésüket.

Kovács Lajos orvos igazgató ezt határozottan cáfolja:

– Nem tudok mit kezdeni ezekkel az alaptalan feltételezésekkel – hangsúlyozza. – A per régóta tart, miért éppen most álltunk volna bosszút?

Az igazgató állítja: már meg is egyeztek az új szakorvosokkal. Az allergológiai gyermekellátás sem szenved csorbát – bizonygatja Kovács Lajos –, egy gyermektüdőgyógyász gyógyítja majd a kicsiket.

A Magyar Orvosi Kamara Sótiék szerződésének 2005-ös felbontása után indexre tette az állásukat. Ez azt jelenti, hogy etikai vétséget követett volna el az az orvos, aki ezt a státuszt akkor betölti. Lazáry György szerint miután ugyanabban az évben visszavették a két szakembert, ők maguk kérték, hogy oldják fel az álláshelyükre tett „lakatot.” Így aztán most etikai vétség nélkül foglalhatják el más orvosok az ismételten felszabadult helyet.

A betegek és a kamara aggódása egyáltalán nem tűnik alaptalannak az allergiaszezon kezdetén. Sótiék tízéves rendelésének statisztikája azt mutatja: betegeik közül a legtöbben ötéves korú gyermekek voltak. Úgy tudjuk, hogy a gyermektüdőgyógyász az eddigieknél lényegesen rövidebb rendelési időben dolgozik majd, s vélhetően csak asztmásokat kezel. A szülők attól is félnek, hogy megnő a várakozási idő.

– Mondjam a fiamnak, hogy hónapokig ne vegyen levegőt? Abszurdum. Inkább elviszem a magánrendelésre – háborog egy anyuka Szombathelyen.

Ő meg tudja fizetni. De mi lesz a többiekkel?

A betegek aggódása nem alaptalan
A betegek aggódása nem alaptalan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.