Tornyok a Duna utolsó saroktelkén

Új városrész születik a Duna mentén. A környezettudatos megoldásokat felvonultató tizenöt hektáros negyedben ezer lakás, több tízezer négyzetméter iroda, termálvizes fürdő, parkok és kikötő épül.

Fantáziadús képviselők már a rendszerváltás hajnalán új városrészt vizionáltak a Lágymányosi híd pesti hídfőjétől délre eső gyártelepre. Kevesen hittek nekik. S lám igazuk lett. Csak ki kellett várni – utalt a kezdetekre Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester Budapest új városnegyedének születését beharangozó rendezvényen.

A Duna és Ráckevei-Dunaág közrefogta 15 hektáros „saroktelket” birtokló Wing Zrt. nem volt híján a türelemnek. 2006-ban kezdték el a telkek felvásárlását, két év múltán rendelték meg a terveket a világ egyik vezető építészirodájától, a Foster and Partnerstől. Majd újabb két évet vártak a beépítést lehetővé tevő kerületi, illetve a fővárosi szabályozási tervek módosítására.

– Megérte – összegez Noah M. Steinberg, aWing Zrt. elnökvezérigazgatója. – Fantasztikus kilátás nyílik innen a városra. Ráadásul sem HÉV, sem villamos, sőt többsávos autóút sem választja el a sétálókat a folyótól. Mindez a város központjától alig néhány percnyire. Kívánni sem lehet jobb adottságú fejlesztési területet.

– A különleges helyszín különleges építészeti és technikai megoldásokat követelt – rímelt a beruházó szavaira Nigel Dancey, a Foster vezető tervezője. A berlini Reichstag, a londoni újWembley-stadion, a drezdai pályaudvar és az új pekingi repülőtér építésében is szerepet vállaló építésziroda ívekkel határolt, környezettudatos megoldásokat felvonultató 7–15 emeletes tornyaiban főként irodák és lakások kapnak majd helyet. Az optimális tájolás, az innovatív megoldások – napkollektorok, az épületek Duna vizével való hűtése, szürkevizek hasznosítása –, valamint a zöldtetők alkalmazása akár a felére is csökkentheti az új negyed energiafelhasználását.

Az előzetes számítások szerint százmilliárd forintból megvalósuló ingatlanfejlesztés eredményeként összesen 136 ezer négyzetméter iroda, 88 ezer négyzetméter lakás és 8 ezer négyzetméter üzlet, étterem, kávézó épül a város egyik utolsó beépítetlen Duna-parti telkén.

A városnegyed északi, belvároshoz közelebb eső munkahelyi övezetében a 7-8 emeletes irodaházak, illetve egy kulturális központ kap helyet. A védettebb délnyugati csücsök 14 emeletes tornyaiban lakásokat alakítanak ki. A páratlan 360 fokos panorámát kínáló otthonokat elsősorban üzletembereknek és a dizájn kedvelőinek ajánlják, míg a gyerekes családokat a csendesebb déli tömbbe várják. A negyed lakói nak kényelmét szolgálja a fitneszterem, a termálvizes fürdő és a szupermarket.

Az iroda, illetve a lakónegyedet üzletek és éttermek szegélyezte korzó kapcsolja majd össze. A terület fő közlekedési tengelye az észak–déli irányú kétszer kétsávos autóút. A terület nagyobb része autómentes lesz. Nyolc hektáron parkokat alakítanak ki.

A belső közlekedést kisbuszjárat segíti, míg a külső kapcsolatokat villamos-, buszés HÉV-megállók biztosítják. A kerülettel és a fővárossal kötött településrendezési szerződések nyomán ezek jó részét, illetve a szükséges aluljárókat és utakat a beruházó építi meg összesen 2,5 milliárd forintért. Az építkezés 2011-ben a terület északi csúcsán egy 16 ezer négyzetméteres irodaházzal kezdődik és várhatóan 2021-ben fejeződik be.

Napkollektorral fűtik, a Dunával hűtik
Napkollektorral fűtik, a Dunával hűtik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.