Parlament

Ügyes

A fideszes Mátrai Márta egyéni képviselői indítványa szerint törölni kell az alkotmány azon rendelkezését, miszerint az új alaptörvény „előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges”. Ezt – indoklás nélkül – az alkotmánybírák megválasztásának szabályairól szóló javaslatában rejtette el. Novák Előd, a Jobbik képviselője szerint a Horn-kormány is nagyobb együttműködési készségről tett tanúbizonyságot – ez a klauzula még akkor került az alkotmányba –, mint a nemzeti együttműködésről beszélő jelenlegi Fidesz-többség. A „sumákoló alkotmánymódosítás” Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetjének vezetője szerint is elfogadhatatlan, mert „miközben a Fidesznél összefogásról papolnak, a gyakorlatban az ellenkezőjét csinálják”. (L. K.)

Három csapás

A parlament kedden elfogadta a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló törvényjavaslatot. A Btk. módosítása bevezeti a „három csapást”, visszaállítja a „középmértékes büntetést”, szigorúbb szankcióra számíthatnak azok, akik tanárokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket, valamint ezentúl a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetik majd. A törvénymódosításról a kormány a közbiztonság javulását várja.(MTI)

Kirúghatók

Az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé váló köztisztviselők munkaviszonyát; ebbe a körbe tartoznak majd a központi államigazgatás, a kormányhivatalok és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjai. A képviselők a javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit 258 igen és 93 nem szavazattal, míg egyszerű többséget igénylő részeit 257 igen, valamint 94 ellenszavazattal fogadta el. A parlament kedden döntött arról, hogy kéri a törvény sürgőséggel történő kihirdetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.