Apad a Sajó és a Hernád, nagyon lassan a Bódva is

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hétfőn negyvenhat településen zajlott az árvízi védekezés. A víz által elzárt települések száma tizenhét volt. A Felsőzsolcára látogató Sólyom László köztársasági elnök a helyszínen azt mondta: a településvezetők egy része a veszélyhelyzetben nem állt a helyzet magaslatán.

A Sajó által elöntött Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megyei Felsőzsolcán – ahol a legrissebb jelentések szerint körülbelül hatvan ház dőlt össze – a kitelepítések tovább folytatódtak. A csaknem ezernégyszáz lakos többségét Miskolcon, a városi sportcsarnokban, valamint iskolákban helyezték el, mások ismerősöknél, rokonoknál kerestek menedéket.

Hétfőn Felsőzsolcára látogatott Sólyom László köztársasági elnök, aki szerint nagyobb fi gyelmet kell fordítani a hasonló helyzetek megelőzésére. Véleménye szerint a térségben kaotikus helyzetet okozott az, hogy az árvízvédelmi töltések vegyes – önkormányzati, valamint állami – tulajdonban vannak. A gátak több helyen nem érnek össze, a településvezetők egy része pedig nem állt a helyzet magaslatán, a veszélyhelyzetben többen késlekedtek a szükséges intézkedések meghozatalával – közölte az államfő, aki szerint a polgármesterek részére képzést kellene tartani a krízishelyzetek kezeléséről. Sólyom László cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a szlovákok Magyarországra „engednék” a vizet. Elmondta: valóban van két tározó északi szomszédunknál, de ezekből csak annyi vizet engednek ki, hogy a tározók bírják a terhelést.

Vasárnapról hétfőre virradóra kilencven lakót telepítettek ki Bőcsről. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint biztonsági intézkedésről volt szó, nehogy a gátat esetlegesen áttörő víz az ott lakók életét veszélyeztesse. A töltés egyelőre bírja a terhelést.

Időközben újabb technikával próbálják megfékezni a Hernád töltésén két napja történt szakadást Gesztelynél. Ezúttal egy többtonnás fémketrecet helyeztek el a kritikus ponton, amely azt a célt szolgálná, hogy megtartsa az ott kiépítendő ideiglenes védmű elemeit – vagyis a zúzott kővel, valamint homokkal megtöltött zsákokat –, a fémtámasz nélkül ugyanis azokat elsodorja a víz.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: a Sajó és a Hernád a felső szakaszokon apadásnak indult, az Edelény jelentős részét elárasztó Bódva vízszintje viszont csak alig észrevehetően csökken. A Sajó, valamint a Hernád összefolyásánál azonban további vízszintemelkedés várható, mert a Tisza magas vízszintje visszaduzzasztja a folyókat.

A torkolathoz legközelebb fekvő településen, Ónodon emiatt további komoly védekezés várható. A településen eddig 52 házat vett körbe az ártérről a talajon keresztül átszivárgott víz, ezért 192 embernek kellett elhagynia otthonát hétfő délutánig. Hegedűs István jegyző szerint ez a szám jóval nagyobb lenne, ha a helyi önkormányzat, az akkori árvíz után engedélyek beszerzése nélkül, 2006-ban önhatalmúlag nem építi meg azt a töltést, ami most Ónodot védi. A védművet körülbelül 250-300 ember erősíti folyamatosan.

Borsodban hétfőn negyvenhat településen zajlottak védekezési munkálatok, a víz által elzárt falvak száma tizenhét volt. Tíz településen szünetel a postai szolgáltatás, 86 teljesen lezárt utat tartottak számon, míg 15 útszakaszon félpályás útlezárás volt érvényben.

Az államfő árvízi szemlén
Az államfő árvízi szemlén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.