Vészhelyzet a Mátraalján

A Mátrából időről időre lezúduló vizek megtanították a pásztóiakat a felhőszakadásokkal való együttélésre. Mégis váratlanul érte a helyieket, amikor kedd éjszaka rendőrjárőrök verték fel őket álmukból, és a hangosbemondókból azt hallották, hogy el kell hagyni az otthonukat az árvízi veszély miatt.

Pásztón és a hozzá tartozó Hasznoson több mint 2300 embert kellett volna kitelepíteni, de a legtöbben – saját felelősségükre – otthonukban maradtak. Száznyolcvanhét személyt önkormányzati intézményekben helyeztek el, és voltak, akiket rokonaik, ismerőseik fogadtak be.

Készenléti rendőrök vigyázzák kedd estétől a hasznosi víztározót, senkit nem engednek a létesítmény közelébe. Biztonsági előírásról van szó – magyarázzák –, miután a település melletti víztározóban kétmillió köbméter fölé emelkedett a víz mennyisége a tartós esőzés miatt, és ezért vészhelyzetet rendelt el a kormányzati koordinációs bizottság. A Nógrád megyei védelmi bizottság javaslatára azért döntöttek a rendkívüli intézkedés mellett, mert a heves esőzések miatt az ivóvíztározó vízszintje a 10 méteres megengedett szint helyett a 16 métert is meghaladta.

A hasznosi tározó vízszintje napközben már apadt. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy elmúlt a veszélyhelyzet – mondja Sisák Imre, aki Pásztó polgármestereként irányítja a helyi védelmi bizottság munkáját. Itt tegnap délután is 16 méter feletti vízszintet mértek, és kis megszakításokkal zuhogott az eső a Mátrában. Szakértők jelenleg legfeljebb 10 méteres vízmagassággal tartják biztonságosnak a tározót, amelynek partfalán focipályányi méretekben három helyen is megcsúszott a föld.

Kovács Zsolt, az ivóvíztározót kezelő Észak-magyarországi Vízművek Zrt. vezérigazgatója azt mondta: maga a tómeder stabil, a gát is bírja, és erről fúrási eredményekkel győződtek meg. Az azonban gondot okoz, hogy a tófenéken lévő zsilipen másodpercenként mindössze három köbméter vizet tudnak leengedni, miközben ennek tízszerese érkezik a Csörgő- és a Kövicses-patak révén a víztározóba. Saját forrásból, százmillió forintos beruházással egy újabb zsilipet építhetnének be, ám ehhez arra lenne szükségük, hogy négyöt napig ne essen az eső, apadjon a tó vize, és a munkálatok is eltartanának két-három hétig. Az igazi megoldás azonban a tónak vészapasztóval való kibővítése lenne, és egy teljes mederkotrás, mert a majd harminc éve épült tározóban ez még nem történt meg. Ez viszont már egymilliárd forint körüli beruházás, amire a cég csak kormányzati, esetleg uniós segítséggel képes. Tavaly kérték a szaktárcát, hogy a pályázati kiírásba ezt is vegyék be, ám csak a felszín alatti vízépítési munkák kaptak támogatási lehetőséget. Az ÉRV-nek így fiókban maradtak a lázbérci és a hasznosi víztározóra beszerzett engedélyezés tervei is. Pedig ez utóbbinál nagyobb esőzések idején egy nap alatt akár hét méterrel is megemelkedhet a vízszint.

A hasznosi tározót Ágasvár felől Mátrakeresztes irányából a Kövicses- és a Csörgő-patakok, és a kisebb vízfolyások még szerdán is folyamatosan táplálták. Az öt évvel ezelőtti mátrakeresztesi árvíz védművei jól tartanak, ám a Kékesi úton, ahol a Kövicses-patak partfalát nem erősítették meg, ott félő, hogy a hegyoldal a patakmederbe omlik.

– A házam akkor elmoshatja a víz – figyeli aggódva a fákat is döntő sárfolyamot az egyik lakó, Pádár Alfréd.

Mátrakeresztesen folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, és benn a városban, Pásztón is akad munkájuk. A Mátrából, a Muzsla felől érkező csapadék teljesen elmosta a körgátat, több utcában behatolt a házakba, a pincékbe az áradat. Ott is homokzsákokból építettek egy gátat.

Tegnap Pásztón járva azt tapasztaltuk: kenyeret és húst már a déli órákban nem lehetett kapni a városban. A boltosoktól megtudtuk: a hiány átmeneti, az utánrendeléseket követően folyamatos lesz az áruszállítás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.