Kenőpénz üzletkötőktől

A következő hónapot előzetes letartóztatásban töltik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesztegetéssel gyanúsított vezető beosztású dolgozói.

Mint arról lapunkban korábban már hírt adtunk, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a pécsi egyetem számítógép-vásárlásait vizsgálva a hét végén őrizetbe vette I. Gábort, a PTE gazdasági főigazgatóját, S. Csabát, az intézet informatikai igazgatóját, V. Bálintot, a főigazgató tanácsadóját és P. Tamást, az egyetem számítógép beszerzéseiért felelős ügyintézőt.

További négy gyanúsítottat is őrizetbe vettek, közülük egy tavaly az egyetem dolgozója volt, hárman viszont számítógép-forgalmazással foglalkozó cégek üzletkötői.

A nyolc gyanúsított előzetes letartóztatására az ügyészség javaslatot tett, s a pécsi bíróság szerdán úgy döntött, hogy valamennyi esetben indokolt ez a kényszerintézkedés. A bíróság szerint ugyanis tartani lehet a gyanúsítottak szökésétől, valamint attól, hogy összebeszélnek és befolyásolják a tanúkat. Az összebeszélést megakadályozandó, a bíróság végül is három megye börtönében helyezte el a nyolc gyanúsítottat, akik megfellebbezték a szerdai döntést. Így aztán a letartóztatás még nem jogerős.

Az NNI nem nyilatkozott az ügyről. Más forrásból ugyanakkor megtudtuk: az egyetem 2009-es gép- és programbeszerzéseit találták jogsértőnek. Állítólag az egyetem gyanúsított dolgozói kenőpénzt fogadtak el a közbeszerzést nyerő cégek üzletkötőitől. Több gépvásárlást is vizsgálnak, s a kenőpénz nagysága az eddigi adatok alapján –esetenként – kétmillió és hatmillió forint között mozgott. A gyanúsítottak ugyanakkor tagadják a bűncselekményt vagy nem tesznek vallomást, ám információink szerint az NNI hangfelvételekkel bizonyítékokhoz jutott az ügyben. Az egyetemi dolgozókat bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják.

A pécsi bíróságon
A pécsi bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.