Hosszú harc az árral

Rendkívül súlyos lett a helyzet a szerdára virradó éjjel, valamint a tegnapi nap folyamán Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Nógrád megyében.

A Mátrából időről időre lezúduló vizek ugyan megtanították például a pásztóiakat arra, hogy együtt éljenek a felhőszakadásokkal, de arra senki nem volt fölkészülve, hogy kedd éjszaka rendőrjárőrök verjék föl őket álmukból azzal, hogy el kell hagyni az otthonukat.

Csak itt és a településhez tartozó Hasznoson több mint 2300 embernek kellett volna elhagynia az otthonát, de a legtöbben saját felelősségükre otthon maradtak. Itt a kormányzati koordinációs bizottság vészhelyzetet rendelt el, mivel a hasznosi víztározó szintje a megengedett tíz méter helyett a 16 métert is meghaladta.

Tegnap 18 Borsod megyei településen zártak el utakat az áradás miatt kiömlő folyók, patakok. Az ellátásra szorulókat traktorokkal vitték át a legveszélyesebb szakaszokon. Borsod és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein vészhelyzet elrendelését kérték a kormánytól, ennek a kabinet eleget is tett.

Az előrejelzések szerint az elmúlt napok hatalmas esőzése és a szlovákiai vízgyűjtőkön felhalmozódott víztömeg miatt minden eddiginél nagyobb árhullámra lehet számítani a Sajón, a Hernádon, a Bódván, a Tolcsván és a Zagyván. Mára még esőzés várható, a hét végén már jobb lesz a helyzet.

 

Az utolsó védővonal Meszes községben
Az utolsó védővonal Meszes községben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.