Emléknap szocialisták nélkül, MSZP-nagygyűléssel

Nem vesznek részt az MSZP képviselői a pénteki, trianoni emlékülésen. A szocialisták erről azután döntöttek, hogy az emléknappá nyilvánítás kapcsán beadott módosító javaslataikat, illetve azon indítványukat is lesöpörte a fideszes többség, hogy felszólalhassanak az eseményen.

A rendezvényen, mint azt már megírtuk, Sólyom László köztársasági elnök és Német László nagybecskereki püspök mond beszédet. Ugyanaznap a Szent István-bazilikában ökumenikus misét tart Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Az LMP és a Jobbik képviselőcsoportja már korábban tudatta: részt vesznek az emlékülésen.

A tegnapi házbizottsági ülésen az MSZP delegáltjai jelezték: szeretnének felszólalni az eseményen, de ezt a testület nem támogatta. Forrásaink már korábban jelezték: miután a fideszes többség az emléknappá nyilvánítás kapcsán benyújtott módosítóikat lesöpörte az asztalról, így ha nem szólalhatnak fel az ülésen, várhatóan nem fognak elmenni. (Egyetlen párt képviselői sem szólalnak föl az emlékülésen. – A szerk.) A frakció így is döntött.

Mandur László volt parlamenti alelnök a Népszabadság megkeresésére azt mondta: ha nem a felsőházi teremben tartott emlékülésről van szó, hanem a korábbi hagyományoknak megfelelő parlamenti ülésről, úgy a korábbi konszenzusos megállapodás alapján minden frakciónak felszólalási lehetőséget kellene kapnia.

„A szocialisták azért maradnak távol, mert nem mondhatjuk el a gondolatainkat”, fogalmazott Mandur László. A képviselő lapunk kérdésére hozzátette: a bazilikában megtartandó istentiszteletre nem vonatkozik a döntés, oda bármely képviselő saját döntése alapján elmehet. Más forrásokból úgy tudjuk, az MSZP ezzel együtt politikai nagygyűlést szervez délután fél négyre a Liszt Ferenc téri Ady Endreszoborhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.