Kincskeresők a bükki barlangokban

Elzárják a fokozottan védett barlangok bejáratait, a meleg fényű lámpatesteket hideg izzókra cserélik, s átnézik a Szeleta-barlangból kitermelt többtonnányi kőhalmot, mielőtt végleg elszállítanák azokat – ez is része a Bükki Nemzeti Park napokban elkezdett barlangrehabilitációs programjának.

Már a lámpa halvány fénye is megzavarhatja egy barlang természetes növény- és állatvilágát: a korszerűtlen, nemcsak a világosságot biztosító, de meleget is kibocsátó villanykörték körül megtelepszik a moha és az alga, szaknyelven szólva kialakul a nemkívánatos „lámpaflóra”. A Bükki Nemzeti Park egy uniós pályázatnak köszönhetően lehetőséget kapott arra, hogy megállítsa ezt a folyamatot, s olyan világítóeszközöket szereljen fel egyes föld alatti járatokban, amelyek nem borítják fel a természet kényes egyensúlyát. Először a lillafüredi Szent Anna-barlang újul meg ilyen módon, lámpáit még 1987-ben szerelték fel. Az itteni, különleges, csipkefinomságú mésztufaképződményekről a mohákat nem lehet eltávolítani anélkül, hogy a cseppkövek sérüljenek. Az elmúlt években a szakemberek kísérletekkel bizonyították, hogy a hideg fényű, úgynevezett LED-es fényszóró nemcsak hatékonyabb, de gátolja a káros növényzet elburjánzását is, így most ide is olyanokat szerelenek fel.

A Bükki Nemzeti Park területén nemcsak a egyedi lámparendszer kialakításra, de a fokozottan védett barlangok megóvására is jut pénz abból a 110 millió forintból, amelyet uniós pályázaton nyertek el. A két évre tervezett munka keretében lezárják például a hívatlan látogatók elől a Parasznya melletti Kő-lyuk, a Hillebrand Jenő-, valamint a miskolci Lilla- és a Szepesi-Lánerbarlangot. Így nemcsak a sérülékeny kőképződményeket, de az itt élő denevérállományt is megóvják. Ferenczy Gergely, a Bükki Nemzeti Park igazgatóságának barlangtani szakreferense érdeklődésünkre elmondta: sokan kalandvágyból bontják meg a védett barlangok bejáratait, mert a fiatalok körében izgalmasnak tűnik, hogy tiltott helyen mászkálnak. Mások kristályokat, cseppköveket keresnek, s van, akit a denevérek látványa tölt el borzongással.

– Ha ezek a kalandorok tudnák, mekkora kárt tesznek a természetben, amikor feltúrják egy ilyen barlang életét, megzavarják állatés növényvilágát, talán kétszer is meggondolnák, hogy bemenjenek-e egy lezárt területre – mondta a kutató, aki közölte: kénytelenek a biztonságot erősíteni olyan járatzárásokkal, amelyek elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak a „kincskeresőknek”. Ugyanakkor belül létrákkal és kötelekkel felszerelik majd a járatokat, hogy a kutatók könnyebben megközelíthessék azokat. Az alsóhámori Szinva-szorosi, félig nyitott barlang ritka képződmény. Környékbeli hajléktalanok tanyát vertek a bejáratnál, mások pedig idehordták a háztartási hulladékot. A nemzeti park a pályázati pénzből most megvásárolhatja az itteni hat-hét belterületi, elhanyagolt telket, így birtokon belülre kerülve megakadályozhatják a további károsítást. A program része a lillafüredi Szeleta-barlang lejáratának rendbetétele is: a területet csak előre bejelentett csoportok látogathatják, tapasztalt barlangászok vezetésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.