Sokba került az adományozónak a sümegi ajándék aszfalt

Papp Imre és fia a saját költségükön leaszfaltoztattak három utcát Sümegen. Nem sokkal később egy névtelen feljelentés alapján a közlekedési hatóság eljárást indított ellenük.

– Minden jótett elnyeri méltó büntetését – így summázta a történteket ifjabb Papp Imre, az egyik sümegi várkapitány. A titulus – amit édesapjával, idősebb Papp Imrével közösen viselnek – arra utal, hogy a Papp család üzemelteti a sümegi várat, valamint a köré kiépült komplex idegenforgalmi vállalkozást.

A sümegi vár környékén kis túlzással élve folyamatosan építkeznek: tavaly tavasszal például leaszfaltozták a Pappék tulajdonában lévő csárda parkolóját. A munka befejezése után azonban megmaradt egy félkamionnyi anyag. Pappék úgy döntöttek, hogy nem küldik vissza a fölösleges aszfaltot, hanem leöntik vele a közeli Zrínyi utcát, amelynek lakói harminc éve várnak arra, hogy a sümegi önkormányzat leaszfaltozza a földutat. A munka megkezdése előtt ifjabb Pappék egyeztettek a lakókkal – akik nagy örömmel fogadták a hírt –, de jelezték a szándékukat a polgármesteri hivatalnak is.

– Azért választottuk éppen a Zrínyi utcát, mert ott lakik a nővérem – ismeri el ifjabb Papp Imre. – De az aszfaltozással nem csak a testvéremen segítettünk, hiszen a teljes utcát 250 méter hosszan megcsináltuk. Ehhez persze nem volt elég a félkamionnyi aszfalt, úgyhogy vettünk még egy adagot.

Csakhogy ezúttal is megmaradt az aszfalt fele. Szerencsére a népes Papp családban más rokonok is laktak földes utcában, így volt helye a fölöslegnek. Ekkor viszont Pappék már nem bízták a véletlenre a dolgot, pontosan kiszámolták, hogy a Báróházi és a Vincellér utcák leterítéséhez mennyi anyagra van szükség. Így aztán a három utca elkészítése után befejezték az önkéntes aszfaltozást, amire több millió forintot költöttek.

Nem sokkal később névtelen bejelentés érkezett a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH), hogy Pappék engedély nélkül építették meg az utakat. Az NKH eljárást indított az ügyben, és megállapította, hogy ugyan nem engedély nélkül, de az érvényes építési engedélytől eltérően épült meg a három utca. A helyzet ugyanis az, hogy az érintett utak tulajdonosa, a sümegi önkormányzat 2007-ben jogerős építési engedélyt kapott az útépítésre, ám nem volt pénze a munkák megkezdésére. A Papp család ajándék aszfaltozása valóban több ponton is eltért az önkormányzat számára három éve kiadott engedélytől.

– Csakhogy az általunk elvégzett aszfaltozás valójában nem útépítés volt, hanem csupán portalanítás – érvel ifjabb Papp Imre. – Ez a néhány centis aszfaltréteg nem váltja ki a tényleges útépítést, viszont több évre használhatóvá tette a poros, kátyús utcákat.

A hatóság szerint azonban az aszfaltozás mindenképpen útépítésnek számít. Szabó Aliz, az NKH kommunikációs referense a kérdéseinkre írásban adott válaszában kifejtette: abban az esetben, ha ellenőrizetlen körülmények között, nem megfelelő paraméterekkel és technológiával történik a kivitelezés, a használatbavételt követően az adott út állapota rohamos romlásnak indul.

Szabó Aliz szerint az „ügyhöz való humánusabb közelítés” érdekében, és mérlegelve az építtető jó szándékát, illetve azt, hogy a korábbihoz képest jobb állapot állt elő, az NKH végül eltekintett a bírság kiszabásától, és „csak” a 97 ezer forintos eljárási illeték megfizetésére, valamint a fennmaradási és az ideiglenes forgalomba helyezési engedély beszerzésére kötelezte Pappékat.

– Ez utóbbi nem sokban különbözik attól, mint ha megbüntettek volna, hiszen a különböző szakhatósági engedélyek beszerzése több százezer forintos kiadást jelent – mondja ifjabb Papp Imre.

Az általunk megkérdezett sümegiek többsége érthetetlennek tartja az ajándék aszfaltozók kálváriáját. Ugyanakkor voltak, akik azt mondták: a szabályok mindenkire vonatkoznak, és erre Sümeg legismertebb vállalkozóinak különösképpen figyelniük kell.

Hasonlóan vélekedik Rédei Zsolt, Sümeg polgármestere is, aki megkeresésünkre úgy fogalmazott: minden lakossági kezdeményezést szívesen támogat, ugyanakkor az is fontos, hogy a segítséget nyújtók betartsák a jogszabályokat, hiszen ellenkező esetben anarchiába fulladna minden.

Ifjabb Papp Imre kérdésünkre válaszolva azt mondta: tanultak az esetből. Nem azt, hogy hasonló helyzetben máskor ne segítsenek a településüknek, hanem azt, hogy körültekintőbben járjanak el.

Ifjabb Papp Imre a leaszfaltozott Zrínyi utcában
Ifjabb Papp Imre a leaszfaltozott Zrínyi utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.