Pozsony azonnal visszavágott, Slota a legrosszabbra készül

A pozsonyi parlament tegnap gyorsított eljárással elfogadta a szlovák állampolgárságról rendelkező törvény módosítását, amely július 17-től lesz hatályos. Vagyis a Szlovákia önrendelkezési jogát és függetlenségét 1992-ben kikiáltó nyilatkozat évfordulójától – ha Ivan Gasparovic elnök aláírja a dokumentumot.

A tegnapi ülésen a Magyar Koalíció Pártjának képviselői nem vettek részt. A 114 jelen lévő képviselő közül kilencvenen támogatták a tervezetet, heten –a független magyar képviselők és két szlovák honatya – nemmel voksoltak, a többiek pedig tartózkodtak.

A jogszabály szerint az a polgár, aki saját kérelme alapján megkapja a kettős állampolgárságot, köteles bejelenteni a lakóhelye szerint illetékes körzeti vagy járási hivatalban. Ha a bejelentést nem teszi meg, akkor 3319 eurós büntetéssel sújtják. Egyébként pedig azonnal elveszíti a szlovák állampolgárságát. Egyúttal elbocsátják őt olyan munkahelyekről és pozíciókból (állami hivatalok, rendőrség, tűzoltóság és más helyek), ahol a szlovák állampolgárság szükséges az alkalmazáshoz. Az ilyen személy nem választható meg közéleti tisztségbe, és megszűnik a választójoga is. A törvény alól kivételt képeznek a vegyes házasságban élők, illetve az ilyen családokban született gyermekek.

Robert Fico kormányfő ismét arrogánsnak nevezte a Fidesz viselkedését, mert minden szlovák tárgyalási javaslatot elutasítottak. – Mi az utolsó pillanatig vártunk a válaszlépéssel, de miután az Országgyűlés elfogadta a módosított jogszabályt, lépnünk és határozottan védekeznünk kell. Sajnálom Szlovákia magyar nemzetiségű polgárait, akiknek az érzéseivel visszaélnek a budapesti képviselők. Felszólítom őket, hogy ne engedjenek a zsarolásnak, a magyar állampolgárság semmit sem nyújt, viszont a kettős állampolgársággal sokat veszíthetnek – szögezte le. Ezután éles szavakkal bírálta Csáky Pált, aki tegnap bejelentette, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői is kérik majd a kettős állampolgárságot, miközben a szlovákról nem mondanak le. – A pozsonyi parlamentben nem ülhetnek olyan személyek, akik a Magyar Köztársaságnak esküdnek hűséget, ezért ebben az ügyben is lépnünk kell – közölte.

Az indulatos parlamenti vitában Gál Gábor független képviselő hangsúlyozta: a szlovákiai magyar polgárok döntő többsége szülőföldjén kíván továbbra is élni, s visszautasítja azt, hogy a szlovák–magyar politikai játszmáknak, valamint mindkét fél önző érdekeinek az eszköze legyen. Több szlovák kormánypárti kollégája azt válaszolta neki, hogy ezt Orbán Viktornak kellett volna mondania, de ő lábtörlőként használta a Híd-Most pártot, hiszen szóba sem állt velük. Július Brocka szlovák kereszténydemokrata (KDH) honatya szerint a leendő magyar kormányfő beavatkozott a szomszédos ország kampányába, mert „minél butább kormánya van Szlovákiának, annál jobb az új magyar kabinetnek” –vélekedett. Mire az ülést vezető Anna Belousová, a parlament és a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke pszichiáterhez küldte őt. Ján Slota azt hangoztatta, hogy a budapesti végszavazás eredménye szerint egyetlen magyarországi politikai párt sem tudja leküzdeni a trianoni traumáját, ezért Szlovákiának meg kell erősítenie a védelmi erejét, mert a legrosszabbra, akár „háborús konfliktusra” is fel kell készülnie. Aki pedig nálunk ellenségesen viszonyul a Szlovák Köztársasághoz, azt ki kell toloncolni. –Segítsük őket oda, ahova menni akarnak – közölte. Vladimír Meciar szerint ha Csáky Pál kettős állampolgár lesz, s nem jelenti be, akkor bűntettet követ el, s ha ez kiderül, akkor kiutasítják őt Szlovákiából.

Lapunknak nyilatkozva Csáky Pál kifejtette: – Pozsony reagálása hisztérikus, egyértelműen kampánycélokat szolgál, hiszen a magyar törvény csak jövő januártól lép életbe, s addig bőven lenne idő a kétoldalú tárgyalásokra. Egyébként pedig megengedhetetlen, hogy Szlovákia bármelyik állampolgárának hátránya származzék abból, hogy kettős állampolgársága van. Az MKP kész arra, hogy Szlovákia magyar nemzetiségű polgárainak érdekeit nemzetközi fórumokon is megvédje –hangsúlyozta pártelnök.

Simon Zsolt viszont bírálta az MKP magatartását. – Ha kollégáim valóban kérni fogják a kettős állampolgárságot, akkor egészen addig nem képviselhetik a törvényhozásban választópolgáraik érdekeit, ameddig az alkotmánybíróság vagy a strasbourgi emberjogi bíróság nem dönt az ügyükben, ez pedig legjobb esetben is több hónapot vesz igénybe. Egyetértek azokkal a szlovák ellenzéki képviselőkkel, akik szerint a magyar törvény gyors módosításával a Fidesz közvetlenül beavatkozott a szlovákiai választási kampányba, felkavarta a nacionalista indulatokat, s elvonta a figyelmet a kormánypártiak súlyos hibáiról – nyilatkozta lapunknak a Most-Híd párt alelnöke. Simon nem kéri a kettős állampolgárságot, mert ő Szlovákia polgára, s magyarként ettől az országtól várja el emberi és közösségi jogainak szavatolását.

Petőcz Kálmán, a huszonöt civil szerveződést tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője tegnap Knut Vollebaeknek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának levelet küldött, amelyben a szlovák állampolgárságról rendelkező törvény módosítását a Benesdekrétumokhoz hasonlította.

Határon átnyúló horvát kampányok

A horvátok számát körülbelül hatmillióra becsülik a világon, ez a diaszpóra 30 országban él, és 1991 óta minden egyes tagjának joga van a horvát állampolgárságra is. Ehhez azt kell bizonyítani, hogy az illető valóban horvát származású, ismeri a horvát nyelvet és a latin betűs írásmódot, valamint tiszteletben tartja Horvátország jogrendjét, szokásait, valamint elfogadja a horvát kultúrát. A legnagyobb létszámban Bosznia-Hercegovinában élnek kettős állampolgárságú horvátok. A zágrábi politikusok külön kampányolnak arrafelé a parlamenti választásokon, hiszen a boszniai horvátok szavazata nagyon is nyom a latban, csakúgy, mint a világ többi pontján élő, összesen nagyjából 2,5 millió ra becsült kettős állampolgárságú horvátoké. A diaszpóra voksa olykor megfordítja a választások eredményét. (F. Á.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.