A 'gyönyörű' Orbán-Fico tangó

A tangóhoz ketten kellenek. Ez egy Pearl Bailey énekesnő által hat évtizede sikerre vitt dal címe, és tökéletesen illik Orbán Viktor és Robert Fico szenvedélyes, érzéki, mégis visszafogott, a belső feszültségeket csak finoman jelző táncára.

Nemzetközi versenytáncviadal döntőjéért kiált, ahogyan látszólag egymásnak feszülnek, ezzel is leplezve igazi vágyaikat: szükségük van egymásra, mert amíg az ember őket, a tangót nézi, nem jut eszébe azon morfondírozni, vajon mi lesz a jobb élet ígéretével, konkrétan pedig a gazdasággal, még konkrétabban: vele, magával.

Van valami perverz is abban, hogy a szlovák kormányok többnyire akkor érzik igazán nyeregben magukat, ha Magyarországon irányukban agresszívebb kormány van hatalmon. Pozsonynak Budapest a kedvenc ellensége, s minél harciasabb a magyar kormány, annál könnyebb vele rosszban lenni. A tutyimutyi, megegyezést kereső kormányfők és külügyminiszterek nyilván nem elég jó partnerek a permanens konfliktus fenntartásához. Igazán remek, hogy a Fidesz már a kabinet megalakítása előtt kirobbantotta ezt a közép-európai miniválságot, mert ha pár hetet késik, Robert Ficónak még nagyon meg kellett volna küzdenie a választási győzelemért. Most már nem kell, és csak remélhetjük, hogy háláját másban is érezzük majd, mint a figyelmet az Orbán-kormány esetleges nehézségeiről elterelő szájkarate folytatásában.

A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény híre keveseket érdekel a világban. Nevetségesen eltörpül például a Koreaifélszigeten háborúval fenyegető konfliktusról vagy az euró mélyrepüléséről, az Európai Unió eddigi legnagyobb válságáról szóló beszámolók mellett. Az sem véletlen, hogy Romániában, Szerbiában, Horvátországban még a nacionalizmusra amúgy hajló politikusokat sem hozta lázba: egy új vitához nem fűződik érdekük. Biztosak lehetünk benne, hogy a szlovák külügyminiszter nem a levegőbe beszélt, amikor közös szövetségeseink rosszallásával fenyegette meg a magyarokat. Se Németországnak, se Amerikának, se az EU brüsszeli apparátusának nem hiányzik még egy front, van belőle éppen elég.

Abban, hogy Orbán 2002-re elveszítette Washington támogatását, jelentős részben ugyanez a tényező játszott szerepet: nem hallgatott a régió stabilitását minden történelmi sérelem elé helyező figyelmeztetésekre, és a magyarigazolvány bevezetésével gyengítette Közép-Európa kívánatos egységét. Ez nem azt jelenti, hogy semleges elemzők ne ismernék el a magyarok igazát, az állampolgárság kiterjesztéséhez fűződő jogunkat, csupán azt, hogy vannak ennél fontosabb dolgok is, például a szó teljes értelmében vett béke, a gazdasági fejlődés, a stabilitás. A kettős állampolgárság csak ezek megőrzésével érheti el célját, addig kellene róla tárgyalni, amíg nem tudjuk így bevezetni.

A régi dal szerint sok mindent lehet egyedül tenni: hajózni, szundikálni, adósságot csinálni, de a tangóhoz ketten kellenek. Orbán elfogadta Fico felkérését, szép párt alkotnak, övék a parkett. Orbán lépett előbb, de Fico vezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.