Kettős döntés az állampolgárságról

Az Országgyűlés 344 szavazattal 3 ellenében, 5 tartózkodás mellett tegnap elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt – a döntést a jobboldali padsorokban nagy taps követte.

Nemmel voksolt Gyurcsány Ferenc, aki az elutasítást az MTI-nek azzal indokolta: azért sem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mert szerinte ez akarva-akaratlanul „rosszízű külpolitikai diktátumként” látszik a régió más országaiból, függetlenül attól, hogy a törvény valóságosan létező történelmi sebet szeretne fertőtleníteni. Ha nincs szerencsénk, akkor ehelyett további fertőzést fog okozni – fogalmazott a volt miniszterelnök. Szintén nemmel szavazott a szocialista Molnár Csaba és Szanyi Tibor.

Megszavazta viszont a sok vihart kavart törvényt 224 fideszes, 34 KDNP-s és az ellenoldalról 32 szocialista képviselő is – köztük Szili Katalin és Mesterházy Attila is. A szocialista frakcióvezető utóbb úgy nyilatkozott: a Fidesz-kormány lesz a felelős minden olyan problémáért, amelyet a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása okoz, mivel a többség nem támogatta a szocialisták azon kezdeményezését, hogy halaszszák el az erről szóló voksolást. Szintén igennel voksolt 43 jobbikos és 11 LMP-s képviselő.

Nem voksolt 21 szocialista frakciótag, köztük Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök és Kovács László volt külügyminiszter: ők lekésték a szavazást. Vona Gábor Jobbik-elnök szintén nem vett részt a szavazáson, elnézte az időpontokat, és a szavazás alatt épp egy rádióinterjút adott, noha, mint fogalmazott, „a Marsra is elment volna”, hogy ezen a történelmi szavazáson részt vehessen.

„Ezért a mai napért érdemes volt képviselőnek lenni” – hangoztatta Semjén Zsolt a kettős állampolgárságról szóló szavazás után, kiemelve: semmiféle etnikai vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel a kettős állampolgárságról szóló törvényben, így az semmilyen európai, nemzetközi fórumon sem támadható. A KDNP elnöke a Szlovákia részéről megfogalmazott aggodalmakra úgy reagált: „Mi mindenkivel megpróbálunk szót érteni, akivel lehet, de akik nem akarnak velünk szót érteni, azoknak a kedvéért nem adhatjuk fel a legtermészetesebb jogainkat”.

Tapssal ünnepli a Fidesz–KDNP az állampolgársági törvény módosítását
Tapssal ünnepli a Fidesz–KDNP az állampolgársági törvény módosítását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.