Amikor a belső elhárítás őrnagya bankot rabol

Megdöbbenéssel fogadták a baranyai rendőrök azt a hírt, hogy kollégájukat, D. Zoltán őrnagyot a nyomozó ügyészség bankrablással gyanúsítja.

Mint arról írtunk, múlt kedden a Pécshez közeli Görcsönyben egy Skodával érkező férfi pisztollyal a kezében arra kényszerítette a takarékszövetkezet helyi fiókjában dolgozó alkalmazottat, hogy adja át a kaszszában lévő pénzt, egyébként alig több mint kétszázezer forintot. A férfi nem viselt álarcot, ám a bank kamerái rossz minőségű felvételt készítettek róla, így eleinte a nyomozók kevés reményt láttak arra, hogy a képek alapján az elkövető azonosítható lesz. Később azonban a felvételt látva több nyomozó úgy vélte, hogy D. Zoltán, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (VSZDSZ) Pécsett dolgozó, 40 éves őrnagya a rabló. A kommandósok elfogták és őrizetbe vették a rendőrt. A férfi nem tett vallomást – tudtuk meg Petréteiné Malomsoki Csillától, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

A Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság nem nyilatkozott D. Zoltán előéletéről. A kollégák sem szívesen beszéltek társukról, ám elejtett szavaikból kiderült: D. Zoltánt jó nyomozónak, közvetlen embernek tartják. Ugyanakkor volt, aki megemlítette, hogy a férfi túlzottan magabiztos viselkedése szerepnek tűnt, amivel épp belső bizonytalanságát próbálta leplezni. Mint megtudtuk, D. Zoltán két évtizede szolgált rendőrként, a pécsi és a komlói kapitányságon dolgozott, ez utóbbi helyen bűnügyi osztályvezetőként. Néhány éve átkerült a rendőrség munkáját kontrolláló VSZDSZ-hez.

D. Zoltán egyik ismerőse elmondta, hogy az őrizetbe vett férfi évekkel ezelőtt egy kocsmában tört-zúzott, s a bíróság – garázdaságért elmarasztalva – próbára bocsátotta. Felettesei akkor úgy döntöttek, hogy nem válnak meg tőle.

Megtudtuk azt is, hogy D. Zoltán évekig nős volt, s házasságából egy gyermeke született, aztán egyik munkatársnője is gyermeket szült a férfinak. Akkor elvált, de maradt volt felesége mellett, aki azóta újabb gyermeket szült. Feltételezések szerint a válópert azért indította D. Zoltán, hogy kisebb tartásdíjat kelljen fizetnie házasságon kívül született első gyermeke után. Volt, aki úgy vélte, hogy átmeneti pénzzavar vitte bele D. Zoltánt a rablásba. Ha bűnössége bebizonyosodik, akkor 5-től 10 évig terjedő börtön fenyegeti őt.

Az ügy érdekessége, hogy a rendőrség a rablás után néhány órával kommandósok segítségével őrizetbe vett egy ócsárdi fiatalembert, akiről – mivel aznap Skodával Görcsönyben járt – azt hitték, ő követte el a bűncselekményt. A gyanú két óra múlva megdőlt. D. Zoltán barátai abban bíznak, hogy a rendőrt is csak tévedésből gyanúsították meg. Bár az a tény, hogy a férfi hallgat, tompítja a barátok reményeit.

A bank kamerája rögzítette a rablást
A bank kamerája rögzítette a rablást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.