Egy platformon a Fidesz, az LMP és a Jobbik

„2006 őszén elbukott a jogállam” – így fogalmazott a négy évvel ezelőtti őszi tüntetéseken történt atrocitások kapcsán Balog Zoltán fideszes képviselő.

A politikus az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló javaslat vitájában mondott expozéjában hozzátette: elkerülhetetlen a rendőri és a politikai irányítók politikai és jogi felelősségének kivizsgálása.

– Eddig a bűnösök többségét felmentették, a rendőri vezetők és politikusok felelősségét nem állapították meg. Az áldozatok döntő többségének anyagi és erkölcsi kártérítése egyelőre nem történt meg – tette hozzá. Balog Zoltán üdvözölte, hogy az emberi jogi bizottság albizottságot hozott létre a vizsgálat lefolytatására, és egyúttal arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy együttműködésükkel segítsék a feltáró munkát. Szerinte a szocialista kormány által felállított, Gönczöl Katalin által vezetett bizottság munkája paródia volt, nem érdemi szembenézés.

Schiffer András
Schiffer András

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik vezérszónoka felvetette, hogy számos tüntetőnek közkegyelmet kellene adni. Gaudi-Nagy köszönetet mondott az LMP frakcióvezetőjének, Schiffer Andrásnak is, aki 2006-ban még a Társaság a Szabadságjogokért vezetőjeként kifogásolta a jogsértéseket. Schiffer meg a Fidesznek mondott köszönetet, amiért részt vehet a „jogtiprás utáni” javaslat megtárgyalásában. Az LMP képviselője szerint a felelősöknek bocsánatot kell kérniük. Schiffer szerint a rendőri intézkedések mögött politikai akarat húzódott, szervezett és tudatos jogsértések formájában. Szavait a Jobbik padsoraiból megtapsolták.

Steiner Pál (MSZP) sajnálatát fejezte ki a 2006-os intézkedések sérültjei iránt, de hangsúlyozta: tömeges jogsértésekről túlzás beszélni. Hozzátette: parlamenti határozattal befolyásolni a független bíróságok munkáját nem lenne szerencsés. Ugyanakkor kiemelte, hogy a rendőri brutalitás minden formáját szigorúan büntetni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.