'Költségvetés satöbbi'

Akár már ma megszavazhatja az átadás-átvételi folyamatot szabályozó új törvényt az Országgyűlés. Ennek értelmében a távozó minisztereknek felelősséget kell vállalniuk a jegyzőkönyvekben tett nyilatkozatokért és adatokért. A jogszabálytervezet azonban helyenként pontatlannak tűnik.

Az új Orbán-kormány jövő szombatra tervezett eskütétele utáni hétfőn megtörténhet a távozó és a leendő kabinet közötti átadás-átvétel. Répássy Róbert fideszes képviselő, a folyamatot szabályozó törvény egyik benyújtója tegnap közölte: a jogszabályt ma már el is fogadhatja az Országgyűlés. Az új szabályozás értelmében a miniszterek már nem ruházhatják át egy beosztott köztisztviselőre az átadást, így személyes felelősséget kell vállalniuk a protokoll során tett nyilatkozatokért.

A Bajnai-kormány tegnapi, utolsó ülésén az átadás-átvétel részleteit is tisztázták
A Bajnai-kormány tegnapi, utolsó ülésén az átadás-átvétel részleteit is tisztázták

A törvényi szabályozás célja az is, hogy a későbbi esetleges politikai és jogi vitákat el lehessen kerülni, illetve, ha ilyen kialakul, megalapozott esetben, például az átadó szándékos félretájékoztatása esetén, lehetőség legyen büntetőjogi felelősség megállapítására.

A benyújtott törvénytervezet azonban a távozó kormánykabinet szakértői körében helyenként megütközést keltett. Bizonyos pontjait egyelőre nem tudják értelmezni. A javaslatban szerepel például az a kitétel, hogy az átadás-átvétel pontos helyéről és időpontjáról az átvevő, azaz az új kormány képviselője dönt. Nincs azonban pontosítva az időpont, sőt az sem világos, hogy megfelelő felkészülési időt biztosítanak-e a folyamathoz.

Tartalmazza a törvény azt is, hogy a jelenlegi kabinet tagjai (minisztertől osztályvezetőig mint átadók), az átadásátvételi folyamat „eredményességétől függetlenül” kötelesek munkájuk megszűnését követően is az átvevő, azaz az új kormány képviselőinek „rendelkezésére állni”. Miután a javaslat azt nem pontosítja, hogy kiknek, mennyi ideig és milyen formában kell rendelkezésre állni, a javaslat abszurd helyzetben arra is módot ad, hogy például az egyik távozó minisztert mondjuk a ciklus végéig állandó készenlétben tartsák, berendelhessék.

További érdekesség, illetve vélhetően pontatlanság, hogy a miniszterelnöki átadás-átvétel eseté ben csak a javaslathoz csatolt 1. számú mellékletet kell kitölteni és beadni. Ez a melléklet például a foglalkoztatott munkatársak számát és a hozzájuk kapcsolódó adatokat s a fennálló jogi és egyéb kötelezettségeket tartalmazza. A benyújtott törvény értelmében a kormányfők közötti átadás során viszont – a miniszterekre egyébként vonatkozó – 2. számú mellékletet már nem kell kitölteni és aláírni: ez a dokumentum rendezi egyébként például az informatikai hátteret, a dokumentációt, a jelszavakat és a hozzáféréseket.

Ami pedig a mellékleteket illeti: az első számúban olyan, kodifikációs szempontból nehezen értelmezhető kitétel szerepel, mint például: a számozott mellékletekben fel kell tüntetni minden, „egyéb lényeges feltételt”. A második számú mellékletben pedig olyan tág, ily módon nehezen kezelhető adatközlési kötelezettség szerepel, mint „felhasznált források (költségvetés satöbbi)”.

Szollár Domokos kormányszóvivő az átadás-átvételi procedúrával, illetve az erről benyújtott fideszes törvényjavaslattal kapcsolatban azt mondta: a javaslatban több nehezen értelmezhető, zavaros és lehetetlen feltétel is van, amit józan ésszel és jogilag nem lehet teljesíteni. „Várjuk meg, hogy mit fogad el végül az Országgyűlés; a Bajnaikormány mindent megtesz, ami lehetséges, átadjuk akár a satöbbit is, de lehetetlen kéréseknek nem tudunk megfelelni” – fogalmazott a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.