Edelény: megfeszített küzdelem a megáradt folyóval

Miközben a zsákokba homokot lapátoltak, fél szemmel az eget kémlelték tegnap az edelényiek: a város versenyt futott az idővel és az időjárással.

– Szlovákiában már megint esik, ha ide is elér az ítéletidő, nagyobb baj lehet! – aggódtak a gátakon dolgozó helyiek a borús időben. Attól tartottak, hogy a lehullott csapadék tovább emelheti a máskor csendes folyó, a Bódva valaha mért, eddigi legmagasabb vízszintjét, amely tegnap 305 centiméter volt. A kedd délutáni helyzet szerint már így is csak megfeszített munkával, homokzsákokkal tudták medrében tartani a vizet a védekezésben résztvevők. A folyón átvezető híd alsó részétől alig húsz centire hömpölyög az áradat.

A 11 ezer lakosú Edelényre kedd hajnalban tört rá a veszedelem: két óra körül átszakadt a várost védő gát, a település központjában lévő közúti hídtól száz méterre. Később, dél körül innen kétszáz méterre bontotta meg a víz a töltést, s akadálytalanul ömlött a háromszáz éves, műemléki védettséget élvező barokk L’Huillier-Coburg-kastély felé. Az épület csaknem kétmilliárd forintos rekonstrukcióját tavaly augusztusban kezdték el: a falak közé eddig nem folyt be a víz, de elöntötte az épületet körbeölelő holtágat, s víz alá került a kastélykert nagy része. A városi könyvtár raktárába is betört a víz, itt azonban nem tároltak értékes kiadványokat, így leginkább a kazán lekapcsolása és az áramtalanítás okozott gondot a karbantartóknak.

Edelényben a két gátszakadás után még egy helyen csúszott meg a homokból emelt védőfal, s ezután itt is szabadon ömlött át a homokzsákokból emelt nyúlgáton a víz. Ezt észlelve a védekezésben résztvevők megbontottak egy gátszakaszt a várostól távolabb eső részen, hogy a Bódva vize mezőgazdasági területekre folyjon, s így enyhítsék a várost védő gátak terhelését.

– Tizenkét óra alatt mintha egyetlen centimétert sem csökkent volna a vízszint, hiába szakadt át a gát és bontottuk meg a fővédvonalat, délután két órakor még mindig ugyanolyan magas volt a folyó, mint hajnalban – mondta Molnár Oszkár, a település polgármestere. Szavai szerint csaknem ötezer ember biztonsága a tét: a Bódva két hídja közötti területen több száz lakóházat öntene el a víz, ha nem magasítanák, erősítenék szinte percről perce a töltést. Kedd délelőtt – a megyei vízügyi és a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársainak irányításával – már csaknem ezren dolgoztak a töltéseken, köztük több száz önkéntes. A polgármesteri hivatalban folyamatosan jelentkeztek Budapestről, Szegedről, Tiszavasváriból, Szerencsről, Nyíregyházáról olyanok, akik segíteni akartak a védekezésben.

Kora délután pánik tört ki a városban, mert kiderült: nincs elegendő homok, s így hiába van elegendő zsák. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén azt mondták: folyamatosan szállítják a teherautók a homokot a Miskolc környéki bányákból oda, ahol védekezni kell, szerintük nincs gond az utánpótlással. A megroggyant gátszakaszokat Edelényben sóderrel és kaviccsal próbálták erősíteni, de sok helyen hiába rakták négy sor magasan a homokzsákokat, a védvonal átázott. A polgármester ezért kora délután összehívta a védelmi bizottságot: kiköltöztetési tervet készítettek arra azt esetre, ha átszakadna a gát, s a Bódva jobb partján, Edelény északi városrészéből ezer embert ki kellene telepíteni. Erre lapzártánk idejéig nem került sor.

Megbontottak egy gátszakaszt tegnap délután
Megbontottak egy gátszakaszt tegnap délután
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.