Csaknem négyezren védekeztek a gátakon

Minden idők eddigi legnagyobb áradásával küzdenek Borsodban a Sajón, a Bódván, és a Hernádon, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig a Zagyván. Az északi országrészben továbbra is ezrek védekeznek a gátakon. A Dunántúlon javult a helyzet.

Az országban a kitelepítettek száma keddre több mint félezerrel, 2093-ról 1428-ra csökkent, ennyien tartózkodtak az áradások miatt önkormányzati szálláshelyen vagy rokonoknál, ismerősöknél – hangzott el tegnap az Országos Műszaki Irányító Törzs sajtótájékoztatóján. Árvízvédelmi készültség 771 kilométernyi folyószakaszon van az országban, ebből Borsodban, a Sajó és Hernád mentén 130 kilométeren rendkívüli a készültség. Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: csaknem négyezren védekeztek kedden a gátakon.

A hétfői kormánydöntés szerint az árvízi védekezés költségét Borsodban a kormány fedezi, ezek megelőlegezésére jelenleg 800 millió forint van a költségvetésben –mondta a tárcavezető, aki arra kérte az önkormányzatokat: időben alkossák meg szociális rendeleteiket, hogy a rászorultak megkaphassák a szükséges segítséget.

Sátoraljaújhelyen és Szikszón javult, Borsod megye árvízzel sújtott településeinek egy részében azonban romlott a helyzet a hétfőihez képest. Szikszón a Vadász patak áradása miatt hétfőn kitelepített száztíz ember közül már csak negyvennyolcan laktak tegnap átmenetileg a helyi művelődési házban vagy rokonoknál, a többiek visszaköltöztek saját otthonukba. Sátoraljaújhelyen hétfőn több mint nyolcszáz embert költöztettek ki a Ronyva patak áradása miatt ők még mindig a kijelölt átmeneti szálláshelyeken vagy rokonoknál laknak. A víz valamelyest visszahúzódott, így az épületek takarítását, fertőtlenítését tegnap megkezdték Sátoraljaújhelyen.

A Hernád völgyében viszont tovább romlott a helyzet: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelentése szerint Kiskinizsről 360, Ócsanálosról 280, Felsődobszáról 450, Hernádszentandrásról pedig 397 ember kitelepítése várható, ha tovább romlik a helyzet a Hernád folyó mentén. Kazincbarcikán, Arnóton, Sajóivánkán, és Alsóvadásziban kedden szintén voltak kitelepítések: átmeneti önkormányzati szállásra, vagy rokonokhoz, ismerősökhöz költöztették azokat, akiknek otthonait veszélyeztette az áradás. A kritikus helyzetben lévő borsodi településeknek a honvédség és a rendőrség is segítséget nyújtott. Katonák, rendőrök is segédkeznek a védekezésben: jó részt Szikszón, Sátoraljaújhelyen, Ócsanáloson és Gesztelyen dolgoznak a folyók gátjain, homokzsákokat töltenek, magasítják a töltéseket.

A Jászságban a Zagyva áradása miatt hétfő éjjel megnyitották a jásztelki és a borsóhalmi tározót. Ennek köszönhetően nem alakult ki veszélyesebb helyzet a térségben. Jásztelek belterületén ideiglenes gátak építésével kellett megvédeni a lakóházakat.

A Dunántúlon kedd délutánra sokat javult a helyzet. Az eső napközben elállt, a viharos erejű szél is lassan mérséklődni kezdett. A korábbi napok heves esőzései miatt megáradt patakok és csatornák a magasabban fekvő részeken visszahúzódtak a medrükbe, igaz, az alsóbb szakaszaikon éppen kedden tetőztek. Így például Veszprém megyében Somlóvásárhelynél és Bakonybélben megszűnt a veszélyhelyzet, ugyanakkor Takácsiban a Gerence, Sólynál pedig a Séd patak lépett ki a medréből, és öntötte el a települések alacsonyabban fekvő részeit. Fejérben Bakonycsernyénél is jelentősen apadt a korábban a falut elárasztó Gaja patak, ami viszont Székesfehérvárnál éppen kedden lépett ki a medréből. Pécsett a Mecsekről lezúduló csapadékvíz és a medrükből kilépő hegyi patakok több tucat utcát öntöttek el, a pécsbányai városrészben az áradat hét autót sodort az árokba. Továbbra is veszélyt jelentenek a halastavak és víztározók, mivel az átázott gátak nehezen bírják a megnövekedett víznyomást. A Somogy megyei Drávaszenesen például még kedd délután is kritikus volt a helyzet, mert átszakadt két halastó gátja, ám kitelepítésekre nem volt szükség.

A közlekedésben kedden is komoly fennakadások voltak a Dunántúlon. A vasúti közlekedés több helyen is szünetelt – így például Dombóvár és Sásd között –, viszont a Balaton déli partján délutánra sikerült helyreállítani a felsővezeték-rendszert. AMávinform tájékoztatása szerint itt a menetrend legkorábban szerdán állhat helyre. A közutakon óráról órára változott a helyzet: kedden országszerte csaknem száz, többségében alsóbbrendű utat kellett ideiglenesen lezárni a forgalom elől.

A napok óta tartó védelmi munkák eddig általában rendben és nyugalomban folytak.

Mindeközben a Dunántúlon az E.ON-nak sikerült elhárítania az elektromos hálózatában keletkezett hibák többségét. Míg hétfő reggel még csaknem 50 ezer háztartásban nem volt áram, addig kedden délután már csak 1200 fogyasztónál szünetelt a szolgáltatás. Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője lapzártánkkor kedd estére ígérte az összes hiba kijavítását.

Narancssárga riadó Romániában

Súlyos gondokat okozott az árvíz több környező országban is. Kedden átszakadt az Ondava folyó gátja a kelet-szlovákiai Tőketerebes mellett, s a kiömlő, nagy mennyiségű víz a várost veszélyezteti. A gátakon megfeszített erővel dolgoznak önkéntesek és katonák, a tőketerebesi járásban kihirdették a rendkívüli állapotot. Az elmúlt napok nagy esőzései miatt narancssárga árvízriadó van érvényben Románia nyugati részén, a Bánságban. Az ennél enyhébb, sárga jelzésű árvízriadót rendeltek el Erdélyben Máramaros, Szatmár, Bihar, Arad, Beszterce, Kolozs, Szilágy és Hunyad megyékben. Több száz embert telepítettek ki kedden Észak-Morvaországban, ahol több település került víz alá. A kialakult helyzet annyira súlyos, hogy az egyik Ostravához közeli település kórházát evakuálni kellett, mert az épületbe betört a víz, s ez lehetetlenné tette az intézmény működését. A Lengyelország déli részét sújtó áradásoknak négy halálos áldozata van: kétezer embert telepítettek ki otthonából, s a meteorológiai előrejelzések szerint a heves esőzések a hét végéig folytatódnak.

(Hírösszefoglalónk)

Vízkár elleni védekezés közben egy helyi lakos fojtogatta és megütötte a Komárom megyei Kömlőd polgármesterét, aki feljelenést tett a rendőrségen – közölte az oroszlányi kistérség sajtóreferense kedden a távirati irodával. A település polgármestere a szőlőhegyről lezúduló csapadék miatt figyelmeztette az M. családot, hogy tisztítsák ki a kapubejárójuk alatti átereszt. Miközben a víz egyre jobban megközelítette az épületet, feszült hangulat alakult ki. A családfő kiugrott az árokból, fojtogatni kezdte és többször arcon ütötte a polgármestert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.