Navracsics: Hibáztam, vállalom!

Elismerte hibáját, és módosította a kormánystruktúráról szóló törvényben a miniszteri fizetésekre vonatkozó passzust a Fidesz. Eszerint a kormányfő húsz százalékkal csökkentheti a tárcavezetők fizetését. A különbség egyelőre annyi, hogy míg a Bajnai-kabinetben automatikusan minden minisztertől tizenöt százalékot vettek el, addig a mostani rendszer ezt egyelőre csak opcionálisan kezeli.

Karcsú lesz az új kormányzati struktúra, nem fog számítani, hogy hány köbcentis autó gurul majd a hivatal elé, hogy hány titkárnő főzi majd a kávét, „ezzel nem lehet majd villogni” – mondta Navracsics Tibor kijelölt miniszterelnök-helyettes tegnap a parlamentben. Az új kabinetet érintő pénzügyek azután váltak központi kérdéssé, hogy az MSZP a hétvégén kritizálta a Fideszt, mondván az általuk benyújtott, a kormány struktúrájáról szóló törvényből kikerült az a passzus, amely lehetővé teszi, hogy a miniszterek fizetését tizenöt százalékkal csökkentsék. A csökkentés ugyan opcionális, de a Bajnai-kormány épp azért vezette be kötelezőként, hogy ezzel is példát mutasson a válság idején. AzMSZP ezt úgy fordította le, hogy a Fidesz növelni akarja a miniszterek fizetését.

A Fideszben zavart okozott a bírálat, előbb Szijjártó Péter nyilatkozott úgy, hogy az MSZP „álhíreket” gyárt, majd Kósa Lajos alelnök mondta azt: a kérdést nem is ebben a törvényben, hanem a köztisztviselők jogállásáról és javadalmazásáról rendelkező törvényben kívánják rendezni. Ez utóbbi viszont tévedés: a miniszterek nem köztisztviselők.

A Fidesz zavarát erősíthette, hogy korábban épp ők kritizálták a kormányt, amiért „csak” tizenöt százalékkal csökkentették a tárcavezetők javadalmazását. Répássy Róbert például korábban azt mondta: az MSZP eddig ötvennégyszer vette le napirendről azt a fideszes javaslatot, amelynek értelmében a 2002-es szintre csökkentették volna a miniszteri és állami vezetők illetményeit.

Tény, hogy a parlament tegnapi plenáris ülésének elején még az a törvényjavaslat volt benyújtva, amelyből az idézett passzust valóban kihagyták a fi deszes előterjesztők. Ezt végül módosították és újabbat adtak be a kormánypártiak. Navracsics Tibor kijelölt miniszterelnök-helyettes vezérszónoki felszólalásában jelezte is: hibát követtek el. „Mi is emberek vagyunk”, fogalmazott, hozzátéve: köszönik az MSZP figyelemfelhívását, pontosították a törvényt, méghozzá megemelt összeggel. Eszerint a jövőben a miniszterelnök húsz százalékkal is csökkentheti a miniszteri fizetéseket. „Hibáztam, vállalom! De, mi legalább kijavítjuk a hibáinkat, nem úgy, mint a szocialisták az előző időszakban”, mondta Navracsics. Hozzá kell tenni azonban, hogy a mostani törvény is csak lehetőségként tartalmazza az illetménycsökkentést. Vagyis nem automatikusan lesz kevesebb a törvényben megfogalmazott öszszegnél a tárcavezetői javadalma, hanem csak akkor, ha Orbán Viktor majd úgy dönt. Répássy Róbert fideszes képviselő ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt mondta: meg fogják vizsgálni, hogy a Bajnai-féle tizenöt százalékos csökkentés érvényben van-e még. Ha igen, akkor a jogosítvány a további öt százalékra ad mozgásteret. Ha nem, akkor azt majd „rendezik”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.