A változás ideje: július 10–11.

Pontot tett a szocialista választmány a párton belüli vívódásokra, a hétvégi ülésen a párt parlamentje úgy határozott, hogy két kongresszust is tartanak a nyáron: az elsőn értékelnek, a másodikon rendkívüli tisztújítást fognak tartani.

Eredetileg az MSZP elnöksége azt javasolta – miután a választásokmásodik fordulója után felajánlotta lemondását –, hogy a párt június első hétvégéjén tartandó kongresszusán csak pártelnököt válasszanak (erre Lendvai Ildikó lemondása után szükség is van), de csak ekkor döntsenek arról, hogy még az önkormányzati választások előtt vagy csak utána tartsanak teljes tisztújítást. A folyamatot azonban a végeken forrongó feszültségek felgyorsították, legutóbb pedig már a választmány kezébe adták a döntést: legyen-e rendkívüli, előre hozott tisztújítás, vagy sem?

A párt parlamentjének szombati ülése nem is maradt indulatok nélkül: többen azt szorgalmazták, hogy a jelenlegi elnökség ne is indulhasson el a következő belső választáson, így biztosítva a megújulást. Felmerült egy olyan forgatókönyv is, hogy az új elnökség összetételéről úgy szavazzanak majd, hogy azt a lehetséges következő elnök (például Mesterházy Attila frakcióvezető) ajánlja a küldötteknek, akik az elnökjelölt programjáról és a listáról is együtt döntenek.

Simon Gábor választmányi elnök a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: javaslatként ezek nem fogalmazódtak meg, a tisztújító kongresszuson a jelenlegi elnökség tagjai is indulhatnak tisztségekért. Simon lapunknak elmondta: a pártparlamenti ülésen több mint ötvenen szóltak hozzá a vitához, a tanácskozáson a pártelnökség megerősítette lemondási szándékát. A végső döntés értelmében az első, június első hétvégéjére eső kongresszuson értékelik a pártvita eredményeit, és folytatják az új működési modell kidolgozását, a július 10–11-i rendkívüli kongresszuson pedig az időközben végbemenő teljes, alulról felmenő tisztújítás végén megválasztják az új tisztségviselőket, így az új elnököt, elnökséget és egyéb vezetőket. Ugyancsak itt fogadják majd el A változás ideje című dokumentumot is.

Kovács László helyet keres – a párt korábbi elnöke a választmányi ülésre érkezik
Kovács László helyet keres – a párt korábbi elnöke a választmányi ülésre érkezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.