Szerződések bűnügyi zárlat alatt

Állítólag egy laptopbeszerzés és egy építkezés finanszírozását véli jogsértőnek az a névtelen feljelentő, akinek levele nyomán a rendőrség vizsgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) felnőttképzési karának gazdálkodását.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra sem nyilatkozik arról, hogy melyek azok a cselekmények, amelyek okán hűtlen kezelés gyanújával vizsgálják a nyomozók a PTE felnőttképzési karának gazdálkodását.

Mint arról lapunkban korábban hírt adtunk, hétfőn a rendőrség házkutatást tartott az egyetemen, s lefoglalták az intézmény beszerzéseiről szóló szerződéseket.

Koltai Dénest, a két és fél ezer hallgatót oktató felnőttképzési kar 62 éves dékánját eddig nem hallgatta ki a rendőrség. A dékán egyik beosztottját viszont már beidézték. Koltai tőle tud arról, hogy a névtelen feljelenés nyomán indult nyomozás milyen beszerzések szabályosságát vizsgálja. Eszerint a feljelentő a kar egyik 2007-es, 40 milliós építkezéséről azt állította, hogy drágább volt a tervezettnél. Koltai ezzel kapcsolatban elmondta: a kar egy régi panelépület felújításával alakította ki bázisát, s a munkák során gyakran kiderült, hogy az építmény a vártnál rosszabb állapotú, és így többet kell fordítani a rekonstrukcióra. A tervezés és a kivitelezés a műszaki szakemberek területe, s arról, hogy ők a legtakarékosabb megoldást választották-e, a pedagógiai végzettségű Koltai nem tud véleményt nyilvánítani.

Ugyancsak támadja a feljelentő a kar három évvel ezelőtti laptopbeszerzését: az 50 gépet és a hozzá való programokat darabonként 300 ezer forintért vette meg a kar. A vásárlást azonban az egyetem közbeszerzési osztálya intézte, ezért az árra és a nyertes kiválasztására a kar nem volt befolyással – állította a dékán.

A Koltai által elmondottakat megerősítette Gábriel Róbert, a PTE rektora, aki kijelentette: közbeszerzéssel – a lebonyolítás költségessége és körülményessége miatt – az egyetem általában drágábban vásárol, mint a szabadpiacon, s ez valószínűleg így történt a laptopok esetében is. Ettől még az egyetemet a törvény rákényszeríti a közbeszerzésre. Gábriel biztos abban, hogy a karon senki sem követett el hűtlen kezelést, s legfeljebb formai szabálytalanságokat találnak majd a PTE szerződéseit átlapozó nyomozók.

Mint megtudtuk, a rektor egyébként panasszal élt a rendőrségen amiatt, hogy a 34 ezer hallgatót oktató egyetem valamennyi szerződését bűnügyi zárlat alá helyezték, a lefoglalt kontraktusokra ugyanis esetenként szükség lehet. A rendőrség ígéretet tett arra, hogy a kért iratokról másolatot kaphat az egyetem, s a zárlat nem gátolja a PTE működését.

A felnőttképzési kar több beszerzése gyanús
A felnőttképzési kar több beszerzése gyanús
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.