Stand-up korelnök és más huncutságok

Megfuttatta az újdonsült képviselőket a májusi eső a tegnapi alakuló ülésen, több politikus is bőrig ázott, mire elért a kapukig.

A Kossuth tér egyik szegletében hun-szimpatizánsok tüntettek vaskos rendőri biztosítás mellett, kitartásukat csak a rendszertelenül lezúduló eső törte meg: ilyenkor bemenekültek az agrártárca épületének oszlopai alá.

A T. Házban délelőtt mindenki csendesen tette a dolgát, a teremszolgák osztották a képviselői csomagokat, a takarítók unott rutinnal fényesítették a piros szőnyegeket. Friss jobbikos honatyák a parlamenti menza ünnepi menüjét vizslatták; semmi igazán magyaros, csak eperkrémleves, grillezett lazacfilé, parmezános spagetti arrabiátaraguval.

A parlamenti patkóban Répássy Róbert és Rogán Antal kereste először régi/új székét; a megcsappant szocialista képviselőcsoportból Varga László volt az első betévedő. Az MSZP-ben a tegnapi nap a fekete öltönyöké volt; egyedül Oláh Lajos és Veres János „szürkült bele” a mezőnybe. Szili Katalin nem volt jelen, állítólag előre leegyeztetett külföldi programja volt. Gyurcsány Ferenc jókedvűen foglalta el a harmadik sor szélét.

A leköszönt kormány tagjai közül Oszkó Péter – ahogy mindig – most sem kötött nyakkendőt. Az agrárminiszter Gráf József és az egészségügyi tárcavezető Székely Tamás helyett államtitkáraik töltötték ki az utolsó perceket a bársonyszékekben. Juhász Gábor titkosszolgálati miniszter még kezdés előtt odament Vonához, és „felvilágosította egy kérdésről”, de hogy miről, nem árulta el.

Horváth János fideszes korelnök beszéde alatt ugyan a többség újságot olvasott (Puch László például Népszavát), mások SMS-párbajt vívtak a hozzátartozókkal, Bajnai Gordon pedig későbbi beszédét olvasta újra és újra.

Horváth korelnök „hozta” négy évvel ezelőtti formáját. Előbb elfelejtett lapozni, így kétszer olvasta fel ugyanazt, majd amikor észrevette, így kommentált: „Mindenki jelen van, mindenki mosolyog, köszönöm.” A retorikai koktélcseresznyét végül azzal tette fel a korelnöki hab tetejére, hogy Mesterházy Attilát előbb Miklósnak nevezte („még mindig jobb, mintha Ernőnek” – dörmögte valaki), majd az LMP-t „Lehet a Más Politikának” hívta.

Tapsot ért.

A cipőfűző megkötése a létező legrosszabb időzítéssel. Pedig a tablón nem is látszott volna
Parlament, alakulóülés, fidesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.