Felesküdött az új Ház

– A demokrácia működése feletti öröm – Sólyom László köztársasági elnök fogalmazott így tegnap az új parlament megalakulásának ünnepélyes pillanatairól. Az államfő párhuzamot vont és különbséget is tett a rendszerváltozás utáni első szabadon választott Országgyűlés és a mostani között – hasonlóság a közérzületben, a múlt tagadásában és a várakozásokban, de eltérés abban, hogy húsz évvel ezelőtt nem volt radikális párt és frakció. A köztársasági elnök bejelentette: Orbán Viktort kérte fel kormányalakításra.

A leendő kormányfő beszédében nagy horderejű és mélyreható változásokat ígért, s egy politikai nyilatkozat tervezetét terjesztette a képviselők elé. E szerint a nemzeti önrendelkezésért folytatott küzdelem „szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe torkollott”. A nemzet ezért a nyilatkozat tervezete szerint 2010 tavaszán a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt végbe.

A képviselők letették az esküt, a T. Ház elnökévé megválasztották Schmitt Pált, a Fidesz jelöltjét. Az államfő és a leköszönő – tegnap óta ügyvezető – miniszterelnök is reagált arra, hogy a Jobbik elnöke-frakcióvezetője az eskü ideje alatt láthatóan gárdamellényt viselt. (Vona Gábor egész nap hordta a betiltott ruhadarabot, ám az eskü pillanatáig azt zakó alá rejtette.) – Ha a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni – minősítette ezt közleményében a köztársasági elnök, Bajnai Gordon pedig arra utasította az igazságügy-minisztert, hogy az eset miatt tegyen feljelentést.

A T. Ház elfogadta a bizottságokról szóló házelnöki javaslatot, amely a nemzetbiztonsági bizottság vezetését végül az MSZP jelöltjére bízta.

Háromharmad
Háromharmad
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.