Nem gazdagodtak meg a Bajnai-kabinet miniszterei

Nem kellett hozzá különleges nyomozói képesség vagy különleges felhatalmazás, hogy az ember tüzetesen összevethesse például a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter vagyonnyilatkozatait.

A Varga István által leadott, az interneten meg is található, s egyébként teljesen nyilvános 2008. és 2009. évi dokumentumaiból hamar kiderül, hogy a miniszter befektetési alapokban lévő forrásai nőttek az egy évvel korábbi állapotokhoz képest. Ez a tavalyi tőzsdei boom mellett aligha meglepő. A 2009-es nyilatkozatban többi között forint és euró befektetési alapokban vagy kötvényekben 93,2 millió forintja volt.

Ugyanez egy évvel korábban még 70 millió forintra rúgott. Ezzel szemben az egy évvel korábbihoz képest bankszámláján 18 millió forinttal csökkent az „egyenleg”, ami tavaly 47 millió forintot tett ki. Abban már nem volt változás, hogy a gazdasági miniszter, a fenntieken túl, két fővárosi ingatlanban is tulajdonos. Egy 124 négyzetméteres lakóháznak felerészét, míg egy 183 négyzetméteresnek negyedrét birtokolja. Ezenkívül egy 42 négyzetméteres fonyódligeti nyaralóban is rendelkezik 25 százalékos tulajdonrésszel. A vagyonnyilatkozatokat vizsgálva az kiderül, hogy érdemi tulajdonszerzés vagy értékesítés nem volt Varga István esetében.

Oszkó Péter pénzügyminiszter nem tartozik a kormányzás nyertesei közé: vagyonnyilatkozatai alapján a kormányzati szerepe alatt jócskán zsugorodott a vagyona. Igaz, ez inkább a pénzügyi válság hatásainak tudható be, mintsem a miniszterségnek. A pénzügyminiszter 2009-es vagyonnyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa volt egy 97 négyzetméteres budakeszi lakásnak, ez az ingatlan azonban már nem szerepel az idén leadott vagyonnyilatkozatában. Ahogy a 83 milliósra rúgó deviza-megtakarítása sem, ráadásul, forintban félretett pénze is kevesebb: 56,5 millió helyett már csak 29,6. Az egyenleget ronthatja még az a svájcifrank-alapú hitel, amelyet 2009-es vagyonbevallásában 124 millió forintosra taksált, az ideiben azonban nem forintosította az öszszegét, csak arról nyilatkozott, hogy a tőketartozás fennáll. A mai árfolyam mellett könnyen lehet, hogy ez a hitel még magasabb összegű, mint tavaly.

Bajnai Gordon megtakarításai is csökkentek. A leköszönő kormányfő öt ingatlant jegyzett fel a vagyonbevallásába, ahogy a 2009-es dokumentumban is, többek között egy XII. kerületi ház, egy XXII. kerületi ingatlan és egy tihanyi üdülő fele. Egy 2006-os BMW, valamint festmények is az értékesebb ingóságok között szerepelnek, e téren a két vagyonbevallás között nem találni érdemi eltérést. Csökkentek azonban Bajnai megtakarításai, a 140 milliós értékű értékpapír-portfólió egy év alatt 120 millióra apadt. Megtakarított pénze is: tavalyi nyilatkozata szerinti 71,5 millió forint 57,4 millióra csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.