Üzenet a gyermeki nélkülözésről

A gyermekszegénység elleni fellépésre kérik az Országgyűlés képviselőit a jelenséggel mindennapos munkájuk során szembesülő szakemberek.

Óvónők, tanárok, gyermekorvosok, védőnők, plébánosok és iskolaigazgatók fogalmazták meg sok esetben segélykiáltásként értékelhető üzenetüket annak reményében, hogy a parlament tagjai pártállásra és szakmai hovatartozásra való tekintet nélkül részt vállalnak a gyermekszegénység elleni küzdelemben. Az üzeneteket aMagyarMáltai Szeretetszolgálat gyűjtötte össze és juttatja el a címzetteknek pénteken, az Országgyűlés alakuló ülésének napján. Az egyéni választókerületekből bejutott képviselők fi gyelmét elsősorban a saját körzetükben tapasztalható problémákra hívják fel, a 210 listás képviselőtől pedig azt kérik, találjanak maguknak egy olyan feladatot a gyermekszegénység elleni küzdelemben, amelyet meggyőződéssel vállalnak a következő négy évben.

Az üzeneteiket megfogalmazó szakemberek változatos problémákról számoltak be. Az alföldi tanyavilágban tanító pedagógusok nem egy osztályban tapasztalják, hogy a gyerekek hetekig ugyanazt a ruhát hordják, ugyanabban is alszanak. A kiskorú koldusokra külön figyelmet fordító gyermekvédő szakemberek a Nyugati pályaudvar környékén többször találkoznak olyan vidékről érkezett családokkal, amelyek gyermekei sehová nem járnak iskolába, óvodába. Budapest több kerületéből is azt írták, hogy az utazás, a BKV-jegy nem egy családnak elérhetetlen álommá vált, a hetedik kerületben van olyan iskola, ahol egy egész osztály mondta vissza a budai hegyekbe tervezett kirándulást, amikor kiderült, hogy a Normafához vezető úthoz három BKV-jegy szükséges. Hajdúsági kistelepüléseken a felső tagozatos lányok gyakori terhességéről számoltak be.

– Éhező és szükséget szenvedő gyermekeket ma már nem csak a közismerten szegény és leszakadó országrészben találni, a probléma az ország minden területén megjelent, és egyre súlyosabb – mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki szerint amagyarországi szociálpolitika erőtlenségét mutatja, hogy egyre több településen kell a gyermekeket fenyegető nyomor ellen küzdeni. Ezt nem szabad kizárólag szociálpolitikai kérdésként kezelni – az ügy már van olyan súlyú, hogy egy közgazdász, jogász vagy mérnök végzettségű képviselő is illetékes legyen benne. A Máltai Szeretetszolgálat azt szeretné elérni, hogy az új parlament tagjai a következő négy évben részleteiben megismerjék egy a gyermekszegénység ellen küzdő civil szervezetek, intézmények vagy közösségek munkáját, és egy konkrét célt, egy saját feladatot tűznének maguk elé a mandátumuk idejére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.