Lendvai tanácsa: az államfő ne kezdje meg az ülést

Elképesztő a politikai káosz Vona Gábor beígért gárdaegyenruhája miatt. Az MSZP azt szeretné, ha Vona a gárda mellényében jelenne meg, ne tehessen képviselői esküt. A Fidesz a köztársasági elnökre mutogat. Az elnöki hivatal közleményben tudatta: Sólyom László elvárja, a pénteki alakuló ülésen ne történjék semmilyen jogsértés.

Sólyom László köztársasági elnök elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne történjen semmilyen jogsértés – ezt a Köztársasági Elnöki Hivatal tudatta tegnap. Lendvai Ildikó kedden levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy nyilvánosan figyelmeztesse az Országgyűlés alakuló ülésén a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak betartására azokat a jobbikos képviselőket, akik a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában kívánnak megjelenni. Az MSZP elnöke azért kérte ezt, mertVona Gábor közölte: pénteken fehér ingben és fekete mellényben megy az alakuló ülésre. Lapunknak a Jobbik elnöke azt is hozzátette, hogy a fekete mellény a gárdamellény lesz, mert rajta lesz az árpádsávos pajzs, a hátán pedig az oroszlán.

A fideszes Lázár János az egyeztetésen azt mondta, minden képviselőnek az az érdeke, hogy a magyar Országgyűlés megalakulása méltó legyen, másrészt felhívta a figyelmet, hogy az Országgyűlést nem a leendő házelnök és nem a Fidesz hívja össze, hanem az államfő. Szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában Szijjártó Péter is azt mondta, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, akkor is, „sőt pláne akkor”, ha valaki képviselő. Hozzátette, ebben az esetben a köztársasági elnök nyilván a legkörültekintőbben fog eljárni. Azaz a Fidesz érzékelhetően a köztársasági elnökre hárítaná a meglehetősen kínos ügy kezelését.

Tegnap Lendvai Ildikó sajtótájékoztatót tartott, azt mondta: köszönik az államfőnek, hogy felszólította valamennyi parlamenti képviselőt, tartózkodjon a jogsértéstől, de a párt szerint Sólyomnak további lépéseket kell tennie. Azt kérik az államfőtől, hogy ha a Jobbik elnöke „gárdamellényben” jelenne meg, akkor ne tehessen esküt a törvényességre a törvénytelenségre utaló viseletben. Az MSZP emellett levélben fordul a Fideszhez, hogy Horváth János korelnök és Schmitt Pál, az Országgyűlés leendő elnöke gondoskodjon az alkotmányosságról, a törvényesség betartásáról: ne folytassák az ülést, amíg a pártok „akaratlanul asszisztálnak” a törvénytelenséghez. – A „gárdamellény” nem egyszerű ruhadarab, hanem jelkép, ami azt üzeni: Vona Gábor és pártja nem tiszteli azt a társadalmat, amelytől felhatalmazást kapott, és azt a jogrendet sem, amelynek alakítására kapta ezt a felhatalmazást – mondta Lendvai Ildikó, aki Vona Gáborhoz szólva úgy fogalmazott: nem az utcán van a kukagyújtogató barátai között, hanem a magyar Parlament épületében, és nem a Kuruc.info szerkesztőségéből figyeli a közéletet. „Ha gond lenne Vona Gábor ruhatárában, akkor szívesen felkínálnak neki egy zakót” –fogalmazott az MSZP leköszönő elnöke.

A parlament alakuló ülését valóban a köztársasági elnök nyitja meg és vezeti, amíg át nem adja a levezető elnöklést a korelnöknek – aki ezúttal is Horváth János (Fidesz) lesz. A levezető elnök a házelnök jogosítványait gyakorolja, de – ahogyan arról lapunk már beszámolt – az Országgyűlés elnöke a T. Ház zavartalan működését biztosítja, gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról. Vagyis, ahogy lapunknak korábban egy szakértő mondta, csak akkor szakíthatja félbe az ülést, illetve vezettethet ki valakit az ülésteremből, ha az ülésén olyan súlyos rendzavarás történik, amely a tanácskozás folytatását lehetetlenné teszi. Az pedig, hogy Vona Gábor gárdamellényt visel, nem minősíthető súlyos rendzavarásnak.

Munkatársunknak fideszes és kereszténydemokrata politikusok úgy vélték, nem valószínű, hogy Vona Gábort „erőszakkal kivezettetnék az ülésteremből”. – Így ugyanis olyan felfordulás keletkezne, amely rombolná a parlament tekintélyét. Ráadásul mire Schmitt Pál mint házelnök felül a pulpitusra, „már túl leszünk a kritikus pillanaton”, tették hozzá.

Lapunk korábban beszámolt arról is: ha a Jobbik elnöke a gárdamellényben szándékozna belépni az Országházba, ez nem lesz megakadályozható, különösen hogy Vona Gábornak akkor már érvényes mentelmi joga is lesz. Ha azonosíthatóan a Magyar Gárda egyenruháját viselné, akkor az szabálysértésnek minősülne. S az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet kimondja: aki nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, továbbá aki nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről – annak jellegzetes tulajdonságai miatt – bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Nyomoz az ügyészség Samu Tamás Gergő jobbikos képviselő ellen, mert a vád szerint több emberrel együtt rendőrökre támadt 2008. március 15-én – hangzott el az RTL Klub Híradójában szerda este. Információik szerint a Központi Nyomozó Főügyészség rendőrségi felvételek alapján azonosította be a jobbikos képviselőt. Azután derült ki: eljárás van vele szemben érvényben, hogy parlamenti mandátumot szerzett – hangzott el a híradóban. Értesüléseik szerint az ügyészség a 2008. március 15-i események után indított vele szemben eljárást, mert a gyanú szerint rendőrökre támadt, és novemberben vádat is emeltek ellene. Az eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság kérni fogja a mentelmi jog felfüggesztésére jogosult döntését. A YouTube-ra is felkerült az a felvétel, amelyen Samu Tamás Gergő igazoltatásait lehet látni, s azt, hogy egy maszkos férfi üveggel dobálja, majd belerúg a rendőrsorfalba. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: Samu biztosítja a bíróságot arról, hogy nem fog mentelmi joga mögé bújni, és ha a hatóságok kérik, akkor arról le fog mondani arról. (MTI)

A parlament lépcsőjén minden a helyére kerül
A lépcsőn minden a helyére kerül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.