Jobbikra a káposztát? Gratulálunk

Tegnap megállapodásra jutottak a pártok a parlament pénteki alakuló üléséről. Miután patthelyzet alakult ki a Jobbik és az MSZP között, amit a parlamenti többség nem akart feloldani, a szocialisták átengedték a nemzetbiztonsági bizottság vezetését a Jobbiknak. A döntés háttere és jókívánságaink alább!

Háttér: Elnöki jogkörök

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tájékoztatást kérhet többek között az ország nemzetbiztonsági helyzetéről, a titkosszolgálatok tevékenységéről, a titkosszolgálati eszközök engedélyezésével kapcsolatos eljárásokról, valamint kivizsgálhatja a szervezet jogellenes működésére utaló panaszokat. A testület jogosult a nemzetbiztonsági szolgálatok nem egyedi ügyekkel kapcsolatos tájékoztató jelentéseibe is betekinteni, konkrét ügyekben viszont kizárólag törvénysértő tevékenység gyanúja esetén kutakodhat.

A grémiumot vezető elnöknek vannak bizonyos jogosítványai. A testületek ülését az elnök hívja össze, és ő tesz javaslatot a napirendre. A tanácskozásokat maga vezeti, ugyanakkor dönthet szakértő meghívásáról is. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke határoz a titkos anyagok minősítéséről, és a kívülállók számára ő adhat engedélyt a betekintésre. Az elnök a grémium hatáskörébe tartozó kérdésekben a határozathozatalt megelőzően bármikor felszólalhat, és a vita lezárása után még legalább öt percet beszélhet. (L. K.)

Tóth Ákos: Nemzet, biztonság

A Jobbik adja a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját. Ennek a tisztségnek komoly súlya van. Az elnök összehívathatja a bizottságot, témákat kezdeményezhet. E bizottság gyakorolja a parlamenti felügyeletet a titkosszolgálatok tevékenysége felett. E szervezet felett más civil kontroll lényegében nincs is. Azon titkosszolgálatokról van szó, amelyek az elmúlt években komoly erőket mozgósítottak a hazai radikális szervezetek föltérképezésére, így bőven van, de legalábbis elvileg lehet ismeretük a Jobbik tevékenységéről. Ezeket e posztról negligálni lehet. Ennek keretében azt is, hogy milyen pénzből építette föl magát a párt.

Meghallgathatnak majd zártkörű előadásokat a betiltott társadalmi szervezetek tevékenységéről, így például a gárdáéról. A bizottsági elnök eközben akár fekete mellényt és fehér inget is ölthet magára, hadd legyen még teljesebb a kép. Megtudhatja akár azt is, hogy most milyen szerverről működtetik, mondjuk, a Kuruc.info nevezetű, a Jobbik szellemiségéhez közel álló hírportált, de ha esetleg

a titkosszolgálatok nem tudnák, akkor az elnök segíthet is nekik információkkal. Két cigánybűnözős mondat közben akár a bizottsághoz invitálhat rendőri vezetőket, hogy afelől érdeklődjön, miként halad a cigányok tervszerű, etnikai alapú meggyilkolásával gyanúsítottak elleni eljárás. Ha az elnök kívánja, téma lehet akár a cigánybűnözés is. Meg akár a zsidóké - másoké. A kulcsbizottsági posztok egyike tegnap a Jobbiké lett. Minden döntéshozónak ezúton gratulálunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.