Már a felső vezetés is felgyorsítaná a teljes tisztújítást az MSZP-ben

Vizsgálják annak pártjogi lehetőségét, hogy az alapszabály szerint szükséges határidőnél korábban, még bőven az önkormányzati választások előtt teljes tisztújítást tarthassanak az MSZP-ben. A választmány stratégiai bizottsága szerint 45–60 nap alatt megvalósítható a forgatókönyv.

Nem kizárt, hogy mégsem várják meg az önkormányzati választások végét az MSZP-ben, hanem még az őszi voksolás előtt megtartják a teljes, alulról felmenő tisztújítást. A folyamat felgyorsítására azért lehet szükség, mert megindult az erjedés a pártban, és egyre több vidéki alapszervezet jelentette be: azonnali tisztújítást követel. Hozzá kell tenni, hogy a választási vereséget követően az MSZP elnöksége azért csak „felajánlotta” lemondását, és nem tette meg azonnali hatállyal, mert az az alapszabálynak megfelelően automatikusan magával hozta volna a teljes tisztújítást. Ezzel azonban nem akarták kényszerpályára állítani a pártot, inkább két forgatókönyvet ajánlottak a tagságnak, illetve a június első hétvégéjére meghirdetett kongresszusnak: döntsenek ők, hogy az önkormányzati választás előtt vagy után legyen tisztújítás.

Eddig úgy tűnt, hogy inkább utóbbinak van nagyobb esélye, és a többség inkább azon az állásponton marad, hogy elég gesztust gyakorolnia a vezetésnek; jobb egységben tartani a pártot az önkormányzati választások előtti kampányban, utána pedig jöhet, aminek jönnie kell. Az elégedetlenség azonban egyre erősebb, bár ezek inkább elszigetelt kezdeményezéseknek tűnnek, többségi támogatottsága egyik erőcsoportnak sincs. A tegnapi elnökségi és megyei elnöki tanácskozáson megvitatták az esetleges felgyorsítás lehetőségét is, többségi álláspont azonban most sem született. Lendvai Ildikó pártelnök azt közölte: a vita és konzultáció május 14-ig tart a pártszervezetekben. Hozzátette, hogy a május 15-én ülésező választmánynak megvannak a jogosítványai ahhoz, hogy a párt alapszabályában lefektetett kilencvennapos felkészülési időt lerövidítse egy teljes tisztújítás előtt. „Ezzel akár élhetnek is”, tette hozzá.

Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: jogköréből adódóan ez a párt parlamentjének számító testület rendelhet el felmenő rendszerű tisztújítást. A választmányon belül hónapok óta zajlik egyfajta előkészítőelemző munka. A testület stratégiai bizottságának így kialakult javaslata a mielőbbi tisztújítás mellett foglalt állást, a felgyorsítás lehetőségét is felvetve. „A bizottság azt javasolja, hogy a választmány az alapszabály szerinti 90 nap helyett dönthet 45 vagy 60 nap alatt végrehajtott, ily módon gyorsított menetű tisztújítás mellett is. Ez azt is jelentheti, hogy nem kell kettéválasztani a felmenő rendszerű tisztújítást és az elnököt választó kongreszszust”, fogalmazott lapunknak Simon Gábor. Ahhoz, hogy ez a helyzet előállhasson, a választmánynak módosítania kell a kongresszusi szabályzatban lefektetett időpontokat.

A párt frakcióvezetője, Mesterházy Attila bejelentette: megkezdi országjáró értékelő körútját. Eddig nagyjából harminc meghívást kapott különböző helyszínekre. Úgy fogalmazott: aktív hallgatással lesz ott a megbeszéléseken, mert nem az a célja, hogy előadást tartson arról, ő mit hogyan lát, hanem az, hogy odafigyeljen rá, ott mit mondanak.

A legutolsó kongresszuson a pártelnök Lendvai Ildikó lett. A háttérben Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon
A legutolsó kongresszuson a pártelnök Lendvai Ildikó lett. A háttérben Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.