Rabkeresményből törleszthető kártérítés a Szögi családnak

Megkezdődött az Olaszliszkán 2006-ban brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Szögi Lajos családjának polgári kártérítési pere tegnap Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. Az áldozat özvegye, három lánygyermeke, a szülei, illetve a nagymamája összesen 57 millió forint kártérítésre tart igényt a gyilkosság miatt jogerős börtönbüntetésüket töltő nyolc személytől.

Szögi Lajos 44 éves földrajz–biológia szakos általános iskolai tanárt 2006. október 15-én fényes nappal azért verték és rugdosták halálra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán, mert egy roma kislány hozzátartozói azt hitték, hogy kocsijával elgázolta a gyereket. A bűncselekménynek tanúja volt az édesapjukkal együtt utazó, akkor 14 éves Emese és húga, a hatéves Zsófi.

Az ügyben ifj. Horváth Dezső elsőrendű vádlott 17 év, idősebb Horváth Dezső másodrendű vádlott életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, Szarka András harmadrendű vádlottat és idősebb Horváth Dezsőné ötödrendű vádlottat 15-15 év fegyházbüntetésre ítélték, Fercsák György hatodrendű és Jónás Gusztáv hetedrendű vádlott pedig életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott. Szarka Gergő Roland negyedés Horváth Krisztián nyolcadrendű vádlottra a fiatalkorúakra kiróható maximális, 10-10 év börtönbüntetést szabták ki.

Az áldozat özvegye és Emese nevű gyermeke 12-12 millió, a másik két leány 10-10 millió, az elhunyt tanár szülei fejenként 5-5 millió, nagymamája pedig hárommillió forint nem vagyoni kártérítés megfizetése miatt perelnek. A tegnapi tárgyaláson a nyolc elítélt egyike sem jelent meg, polgári perben ugyanis nem kötelező az alperesek személyes részvétele – igaz, ezt a bíróság úgy tekinti, hogy az alperesek nem fogalmaztak meg ellenvéleményt.

Úgy értesültünk: az elítéltek távolmaradásának oka lehet az is, hogy polgári perre a fogvatartottakat a saját költségükre szállítják, amit a rabkeresményükből vonnak le. A bíróságon tegnap felolvasták Szarka Gergő Roland és Horváth Krisztián levelét, amelyben az olvasható: fizetnének, mert könnyebb lenne a lelküknek, de a kártérítés összegét magasnak tartják, s kérik, hogy azt a szabadulásuk után, részletekben törleszthessék.

A család részéről a tárgyaláson Szögi Lajos özvegye, valamint édesapja, id. Szögi Lajos vett részt, akiket Helmeczy László ügyvéd képviselt. Meghallgatásukból kiderült: a családot lelkileg és fizikailag teljesen összetörte a tragédia. A gyerekek évekig pszichológushoz jártak, a szülők depresszióval küszködtek, az áldozat édesanyja pedig infarktust kapott.

Hogyan élnek jelenleg Szögiék? A családot Szögi Lajos özvegye, Gabriella tartja el, aki óvónőként dolgozik Tiszavasváriban. De számíthat támogatásra: Miskolcról Tiszavasváriba költöztek az asszony szülei, hogy a segítségére legyenek, és támogatják a család barátai is, akik rendszeresen szerveznek számukra összejöveteleket, túrákat, hiszen Szögi Lajos is természetjáró volt.

Szögi Lajos legidősebb lánya, Zsuzsa jelenleg elsőéves hallgató a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Emese a tiszavasvári gimnáziumba jár, jövőre érettségizik, orvosi egyetemre készül. A bűncselekmény másik szemtanúja, Zsófi harmadik osztályos abban az általános iskolában, ahol az édesapja tanított, így mindennap látja ott a Szögi Lajos tiszteletére emelt emlékfalat. Még gyakran álmodnak a tragédia képeivel, de valamennyire már sikerült feldolgozniuk a történteket.

A tárgyalás berekesztése után Helmeczy László azt mondta: e pernek az üzenetértéke az, hogy aki bűncselekményt követ el, az nemcsak büntetőjogi, hanem anyagi felelősséggel is tartozik. A család által kért összeg nagyságáról úgy vélte: arányos kártérítést nyújtottak be, a bírósági gyakorlatban megszokott öszszegeket vették alapul. Hozzátette: nem valószínű, hogy a vagyontalan elítéltektől behajtható lenne a kártérítés teljes összege, de ha a bíróság Olaszliszkán talál lefoglalható ingatlannelemeket, azokat el kell árverezni. Helmeczy szerint a kártérítés egy része fedezhető lesz a rabkeresményből is, de ebből sem lehet sokra számítani. Igaz – mint fogalmazott –, nem az anyagiak motiválták a családot, a kártérítés szimbolikus értékű.

A per július 14-én folytatódik.

Helmeczy László a Szögi család kártérítési pere kapcsán megjegyezte: a Marian Cozma kézilabdázó veszprémi megölése miatt rövidesen induló perben az áldozat családját képviseli. Mint mondta, ott a gyanúsítottak tetemes ingó- és ingatlanvagyonát már zár alá helyezték a későbbi kártérítés kiegyenlítésére.

A néhai Szögi Lajos édesapja, özvegye és Helmeczy László, a család jogi képviselője a tegnapi tárgyaláson
A néhai Szögi Lajos édesapja, özvegye és Helmeczy László, a család jogi képviselője a tegnapi tárgyaláson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.